Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az Admatis újabb Sentinel műholdakhoz szállít alkatrészeket
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, GMES - Copernicus - 2016.03.18 17:30.)

Csúcstechnológiát gyártó magyar vállalkozásoknak hoz megrendelést az űrügynökségi csatlakozás.

Számos magyar alkatrész kerül a Sentinel-2C és -2D távérzékelési műholdakba, miután több hazai cégből álló beszállítói kör kötött az Európai Unió Copernicus programjához kapcsolódó újabb szerződést. A földmegfigyelés során készülő űrfelvételekhez a következő évtizedben minden európai polgár ingyen hozzáférhet majd.

A miskolci Admatis Kft. ismét jelentős űripari megrendelést kapott Európa legnagyobb űripari cégétől, az Airbus Defence & Space multinacionális vállalkozástól. A társaság újabb 140 darab high-tech műholdalkatrész előállítását vezényelheti le fővállalkozóként. Az optikai, hőtechnikai, kalibrációs és egyéb funkciókat ellátó eszközök legyártásához további 30 cég munkájára is szükség van. A HUNSPACE Magyar Űripari Klaszter tagvállalatai mellett számos külföldi beszállító is hozzájárul a megrendelés 2018-ig ütemezett teljesítéséhez. A hazai alkatrészekkel készülő Sentinel műholdcsalád révén Magyarország részesévé válik az európai technikai forradalomnak.

Az Európai Unió a földmegfigyelési feladatokat célzó Copernicus program végrehajtásával az Európai Űrügynökséget (ESA) bízta meg. A programban négy Sentinel-2 műholdat állítanak pályára, amelyek többek között környezetvédelmi elemzésekhez készítenek felvételeket a Föld felszínéről. A műholdcsalád első példánya, a Sentinel-2A már 2015 óta működik, a második a végső teszteket teljesíti, a harmadik és negyedik megépítése napjainkban kezdődik. A másfél tonnás egységek összeállítása legalább 5 évig tart, a sikerért több száz cég több ezer mérnöke dolgozik. A négy műhold üzembe helyezése után egy-egy földi pontról 2-3 naponta készülhet űrfelvétel.

A hazai űripar előtt számos új lehetőséget nyitott meg, hogy a fokozott kormányzati erőfeszítéseknek köszönhetően Magyarország 2015 novemberében az ESA teljes jogú tagjává vált. A szektor növekvő teljesítőképességét igazolja, hogy kis- és középvállalkozásai egyre szélesebb körben képesek becsatlakozni a nemzetközi együttműködésben megvalósuló munkákba. A lépés növeli a foglalkoztatottságot, és segít Magyarországon tartani a magasan képzett, csúcstechnológiát előállító szakembergárdát. (Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023