Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Magyar tudományos eszközök a Progressz M-27M fedélzetén
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar - 2015.04.30 12:15.)

Széleskörű részvétel a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén végzett sugárdozimetriai célú vizsgálatokban.

Az április 28-án indított – és a jelek szerint sajnos elveszni látszó – Progressz M-27M teherűrhajó fedélzetén magyar fejlesztésű tudományos eszközök is helyet kaptak: a TRITEL háromtengelyű sugárdozimetriai célú teleszkóp adatgyűjtésre és -megjelenítésre szolgáló központi egysége, valamint az SPD11 sorszámú passzív detektor csomag. Utóbbi ‒ a 12 hónapos küldetés kapcsán ‒ közel egy évet töltött volna el a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén. Bár az esély a teherűrhajó megmentésére egyre kisebb, a magyar részvétel a sugárdózis vizsgálatokban így is jelentős, és minden remény megvan rá, hogy a most fel nem juttatott eszközök pótlására a jövőben sor kerülhet.

Scott Kelly amerikai és Mihail Kornyijenko orosz űrhajósok ez év március 27-én a Szojuz TMA-16M fedélzetén indultak útnak az ISS-re, hogy ott az eddig megszokott, jellemzően fél éves időtartamú repülés helyett ezúttal egy évet töltsenek el. A legénység harmadik tagja Gennagyij Padalka orosz űrhajós volt. Ugyanezzel a Szojuzzal vitték fel az űrállomásra a TRITEL kísérlet 4. számú passzív detektoros csomagját, valamint az ESA DOSIS-3D dózistérképezés programjának keretében a soron következő magyar passzív detektorokat is. Előbbit az orosz Zvezda, utóbbiakat pedig az európai Columbus modulban helyezték el. A 12 hónapos küldetés során különféle korszerű eszközökkel azt vizsgálják, hogyan reagál az emberi szervezet az igen hosszú ideig tartó űrutazásra, a súlytalanság és az egyéb kockázati tényezők, mint például a kozmikus sugárzás együttes hatásaira. Az eredményeknek a későbbiekben távolabbi célokhoz (kisbolygók, Hold, Mars) tervezett emberes küldetések tervezésénél lesz fontos szerepe.

Az űrhajósokat a küldetés során érő kozmikus sugárzás okozta kockázatok becsléséhez a 2003 óta az ISS-en folyamatosan működő és az űrállomás orosz szegmensén a szolgálati dozimetrai rendszer részét képező Pille-MKSZ rendszer adatait is figyelembe veszik majd. Összehasonlító vizsgálatokat végeznek továbbá az űrállomáson dolgozó Scott Kelly űrhajós, valamint Földön maradt ikertestvére, Mark Kelly részvételével, aki úgyszintén a NASA űrhajósa volt.

A Progressz M-27M-mel utazó passzív detektor csomagok pótlására akár ugyan már az év során sor kerülhet, a TRITEL központi egységére vonatkozó szigorúbb elfogadási kritériumok és tesztek miatt a TRITEL rendszer legkorábban is csak 2016-ban válhat ismét teljes értékűvé.

Az ISS-en végzett magyar vonatkozású sugárdozimetriai célú vizsgálatok az MTA Energiatudományi Kutatóközpont (EK) és a moszkvai Orvosbiológiai Problémák Intézete (IMBP) közötti együttműködésében, illetve ESA/PECS szerződések keretében valósulnak meg.

Hirn Attila
(MTA EK)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024