Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

H-SPACE 2015
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar - 2015.02.15 08:15.)

Február 13-án nemzetközi űrkutatási konferencia volt a Műegyetemen.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Egyesült Innovációs és Tudásközpontja – együttműködve a Magyar Asztronautikai Társasággal (MANT) – nemzetközi űrkutatási konferenciát szervezett. A 1st International Conference on Research, Technology and Education of Space (H-SPACE 2015) címmel, hagyományteremtő szándékkal megrendezett konferencia az űrkutatás és űrtevékenység tudományos, technológiai és oktatási kérdéseivel foglalkozott.

A konferencia időszerűségét hazánk Európai Űrügynökséghez (ESA) történő csatlakozásából adódó bővülő lehetőségei, valamint ezzel párhuzamosan a Műegyetemen folyó űrtevékenységek közös megjelenésének igénye adta. Időpontjának megválasztásával a Műegyetemen elkészített első magyar műhold, a pályafutását idén januárban befejezett Masat-1 sikeres pályára állítására és missziójára emlékeztek.


A rendezvényt Dr. Solymár Károly Balázs helyettes államtitkár (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium), Solymosi János elnök (Magyar Asztronautikai Társaság) és Dr. Vajta László dékán (BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar) nyitotta meg. A legelső szekcióban egy magyar és egy angol előadásra kerül sor. Horvai Ferenc (NFM Magyar Űrkutatási Iroda) a magyar űrtevékenység előtt álló lehetőségekről beszélt az ESA-csatlakozást követően. Tibor S. Balint előadása a NASA technológiai fejlesztéseinek problémáit mutatta be.

Ezt követően három szekcióban hangzottak el előadások, először angolul, majd magyar nyelven. A tudományos témákkal négy, technológiai kérdésekkel három előadás foglalkozott. A konferenciát hat előadás zárta az oktatás és ismeretterjesztés témakörében.


(Fotó: Trupka Zoltán)

A mostani volt egy konferenciasorozat első rendezvénye. Jövőre (2016-ban) a konferenciát a tervek szerint az ENSZ támogatásával működő nemzetközi űrkutatási szervezet, a Space Generation Advisory Council (SGAC) európai űrkutatási workshopjával párhuzamosan szervezik Budapesten.

A H-SPACE 2015 konferencia előadásainak kivonatát a MANT jóvoltából a résztvevők nyomtatott kiadvány formájában kézhez kapták, de elektronikus változatban (pdf formátumban) mindenki számára elérhető.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024