Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Gábor Dénes-díj Solymosi Jánosnak
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar - 2014.12.20 10:15.)

Csütörtökön a Parlamentben átadták a 25 éve alapított, minden évben odaítélt rangos innovációs díjat az idei kitüntetetteknek.

A Gábor Dénes-díjat a NOVOFER Alapítvány kuratóriuma ítéli oda, 1989 óta minden évben. A cél a kimagasló szellemi alkotásokat létrehozó és az új ismereteket a gyakorlatba átültető szakemberek – mérnökök, kutatók, feltalálók – fokozott erkölcsi megbecsülése. A díj Gábor Dénesről, a holográfia felfedezőjéről, a Római Klub alapítójáról, korunk egyik legnagyobb humanista gondolkodójáról, az 1971-ben Nobel-díjjal kitüntetett tudósról kapta nevét.


A Gábor Dénes-díj 2014-es kitüntetettjei közt örömmel fedezhetjük fel olyan szakember nevét is, aki az űrkutatásban és űriparban végzett munkájával érdemelte ki a kitüntetést.

Solymosi János a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola híradásipari szakán végzett 1977-ben. Első munkahelyén, a KFKI-ban plazmafizikai és lézertechnikai kutatásban használt célműszereket fejlesztett. 1983-tól a BME Mikrohullámú Híradástechnika Tanszék Űrkutató Csoportjában fejlesztőmérnök. Feladatai közé tartozott a műholdfedélzeti áramkörök fejlesztése, mérése, speciális tesztelő berendezések készítése. Részt vett számos űreszköz fedélzeti berendezésének fejlesztésében, köztük az űrtörténeti jelentőségű VEGA programban.

1991-ben a müncheni Bonn Elektronik GmbH tulajdonosával megalapította a ma már 100%-ban magyar tulajdonú BHE Bonn Hungary Kft-t. A BHE Magyarország legnyagyobb űripari cége, 18 országban van képviseletük. Űrtechnológiai igazgatóként személyesen irányítja a cég űrprojektjeit. Berendezéseik ott vannak a Nemzetközi űrállomásaon, több külföldi műhold fedélzetén és az indiai Mars-programban is. Rendszeresen tart előadásokat konferenciákon. Tagja a Magyar Űrkutatási Tanácsnak és Űrkutatási Tudományos Tanácsnak. Elnöke a Magyar Asztronautikai Társaságnak (MANT), társelnöke a Magyar Repülő és Űrtechnológiai Platformnak (HATP). Szakértőként közreműködött az ország ESA-csatlakozásának előkészítésében.


December 18-án a Parlament felsőházi termében Solymosi János (jobbra) átveszi a Gábor Dénes-díjat Palkovics Lászlótól, az Emberi Erőforrás Minisztérium államtitkárától (balra) és Gyulai Józseftől, a NOVOFER Alapítvány kuratóriumának elnökétől (balról a második). (Fotó: Trupka Zoltán)

A kitüntetettnek az Űrvilág nevében ezúton is gratulálunk, további sikereket kívánunk!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021