Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Űrkutatás Napja 2014
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Szakmapolitika , Korszerű oktatás - 2014.12.05 07:45.)

Űrszemét, magyar űrelektronika-történelem, ESA-csatlakozás, műegyetemi kisműholdas fejlesztések, a fiatalok lehetőségei – ezek voltak a tegnapi rendezvény fő témái.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) és a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) 2014-ben a Műegyetemen rendezte meg az Űrkutatás Napja elnevezésű ismeretterjesztő rendezvényt. Az Űrkutatás Napja szakmai partnere idén a SES Astra, a világ vezető műholdas távközlési vállalata volt.

A rendezvény helyszíne a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) V1 épületének Demola-csarnoka volt. A megjelent érdeklődők az első programblokkban szakmai előadásokat hallgathattak meg aktuális űrkutatási témákról. Almár Iván, a MANT örökös tiszteletbeli elnöke az űrszemét okozta problémákkal foglalkozott. Újszerű megközelítéssel összegyűjtötte az űrszemét és a globális éghajlatváltozás problémáiban meglevő hasonlóságokat és különbségeket, sőt a kettő kapcsolódásait is. Apáthy István, az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjának munkatársa a hazai űrelektronikai fejlesztések négy évtizedét elevenítette fel. Elsőként az Interkozmosz-12 műhold fedélzetén 1974-ben repült egy mikrometeorit-detektor, amelynek elektronikája Magyarországon készült.


Az Űrkutatás Napja 2014 közönsége. (Fényképek: Trupka Zoltán)

Tari Fruzsina, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium osztályvezetője Magyarországnak az Európai Űrügynökséghez (ESA) való csatlakozásáról, a megindult folyamatról és teljes jogú tagságunk jelentőségéről beszélt. A közönség soraiban jelen levő szakemberek érdeklődéssel hallgatták a sok konkrét információt, majd a kérdésekre adott válaszokat. Csatlakozási folyamatunk következő nagy lépése december közepére várható, amikor az ESA legfőbb döntéshozó testületében a jelenlegi tagországok képviselői szavaznak hazánk felvételi kérelméről. Egy viszonylag hosszú folyamatot követően teljes jogú ESA-tagságunk kezdete a ratifikációt követően, 2015 végétől várható. Előtte, várhatóan jövő tavasszal, Budapesten írják majd alá a magyar kormány és az ESA képviselői a csatlakozási szerződést. A magyar belépéssel együtt Észtország ESA-csatlakozása is küszöbön áll.


A szünetben a megjelenteknek alkalmuk nyílt játszani, a rendezvényt támogató SES Astra pedig ajándékokkal is készült.

A kávészünetet követően a második programblokkban a műegyetemi fiataloké volt a főszerep. A Masat-1 sikere, mely nem kis részben a BME VIK hallgatóinak sikere, igazolja a BME-n folyó mérnökképzés magas színvonalát, mely megfelelő alapot jelent a Masat-program folytatására, a hazai űrtechnológiai tudományos kísérletek, kutatások és ipari alkalmazások intenzívebbé tételére. A rendezvényen szó volt két most folyó műegyetemi kisműholdas fejlesztésről, a Masat-2-ről és a SMOG-1-ről.


A SMOG-1 egy mindössze 5 cm élhosszúságú kockába (pocketqube) szerelve alacsony pályán mérné a földi tévéadók keltette elektromágneses szennyezést a közeli világűrben, a 460 és 860 MHz közötti frekvenciasávban.

Egy előadás szólt az ESA oktatási programjában szerzett tapasztalatokról, a magyar részvételről. A szép számban megjelent hallgatóság értesülhetett a 18-35 éves fiatalok „űrgenerációját” képviselő nemzetközi szervezet, a Space Generation Advisory Council céljairól, tevékenységéről. Bacsárdi László, a MANT főtitkára az Űrkutatás Napján jelentette be, hogy az űrkutatás hazai népszerűsítésével foglalkozó társadalmi szervezet hagyományos, diákoknak szóló nyári űrtáborát 2015 júliusában Sopronban rendezi majd meg. Kedvezményes vagy akár ingyenes űrtábori részvételt jelenthet, ha valaki részt vesz vagy előkelő helyezést ér el a MANT ősszel meghirdetett diákpályázatán. Ennek témája: Egy nap műholdak nélkül, beadási határideje 2015. február 10. Ezzel párhuzamosan ismertette az űrtábori mentorprogram részleteit, amely keretében egy-egy középiskolás diák űrtábori részvételét lehet támogatni.

A rendezvény szakmai partnere idén a világ vezető nemzetközi műholdas távközlési vállalata, a SES Astra volt. Az érdeklődők a helyszínen megtekinthették a MANT A világűr emberközelben című vándorkiállításának anyagát is. Ez a 2013-as Űrkutatás Napján mutatkozott be először, s azóta bejárta az ország számos városát.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024