Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Magyar eszköz az űrállomás külsején
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Az űrállomás és Oroszország - 2014.06.21 07:15.)

A csütörtöki orosz űrséta során szerelték fel azt a kommunikációs berendezést, amelynek egyik fontos eleme egy magyar űripari cégnél készült.

A BPBS28 mikrohullámú erősítőt a budapesti BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. szállította az orosz partner megrendelésére. Solymosi János, a cég űrtechnológiai igazgatója még aznap, június 19-én este azt a friss információt kapta a Moszkva melletti Koroljov repülésirányító központjából, hogy a két orosz űrhajós – Alekszandr Szkvorcov és Oleg Artyemjev – rendben felszerelte a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső felületére a TMTC kommunikációs berendezést (Monoblock), amelyben az általuk épített erősítő is megtalálható. Még az este folyamán be is kapcsolták, és a mérések szerint minden rendben működik a Zvezda modul törzsének kúp alakú részére szerelt, nagy adatátviteli sebességre képes berendezéssel. Egyelőre kommunikációra még nem használják, azzal megvárják az április végén pályára állított orosz Lucs-5V geostacionárius adatátjátszó műhold beüzemelési munkálatainak befejezését, ami augusztusban esedékes. Az orosz szakemberek gratuláltak a magyar partnerük munkájához.

Rövid összefoglaló a kommunikációs berendezés felszereléséről. (Film: CBS News)

Mind Szkvorcov, mind Artyemjev egyébként először vett részt a nyílt világűrben végzett szerelési munkán. Űrsétájuk összesen 7 óra 23 percen át tartott, a tervezett 6 és fél óránál kicsit tovább. A kommunikációs berendezés felszerelése mellett más feladatokat is végrehajtottak, köztük az Obsztanovka kísérlet egyik érzékelőjét is áthelyezték – ebben a programban is részt vesznek magyar űrkutatók, ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk. Emellett anyagtudományi kísérleti mintákat is új helyre, egy nemrég felszerelt árbocra tettek át. Ezután a tartókerettől megszabadultak, úgy, hogy annak a pályája ne keresztezhesse később az űrállomásét. Az űrszemétté vált alkatrész hamarosan megsemmisül a sűrű légkörbe lépve.

Ez volt a száznyolcvanadik (!) űrséta 1998 óta, amikor megkezdődött a Nemzetközi Űrállomás szerelése majd üzemeltetése. Idén már harmadik alkalommal jártak kint az űrhajósok, hogy munkálatokat végezzenek az ISS külső részén. Az összesített űrsétaidő eddig 1130 óra és 51 perc, vagyis 47,1 nap. Ezt kilenc ország 116 űrhajósa teljesítette.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024