Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Pályázati lehetőség a magyar űrszektornak
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Nyereség az országnak - 2014.06.15 08:15.)

Az Európai Űrügynökség (ESA), a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal közösen kiírta újabb pályázatát, amelyen magyar űripari cégek és űrkutató intézmények indulhatnak.

A hátteret az ESA és Magyarország között érvényes, tavaly a teljes jogú tagságunk kezdő időpontjáig (de legfeljebb 2015. november 5-éig) meghosszabbított együttműködési megállapodás (Plan for European Cooperating States, PECS) adja. Ennek keretében az űrszektor magyar szereplői nyújthatnak be pályázatokat, amelyeket az ESA bírál el a maga szigorú értékelési szempontjai alapján. Az adminisztrációs követelmények már olyanok, mint amilyeneket a tagállamokból érkező pályázók számára is megszabnak. A pályázati anyagok előkészítéséhez és benyújtáshoz az ESA internetes EMITS rendszerébe kell regisztrálni és azt használni. Ezzel a magyarországi szereplők felkészülését segítik a közeljövőben remélt ESA tagságra, hogy majd akkor is versenyképes pályázatok születhessenek.


A mostani – ebben a rendszerben immár a második – kiírás négy témakört említ. Az első az ESA űreszközökhöz fedélzeti berendezések vagy azok alrendszereinek fejlesztése és gyártása. Emellett kutatási-fejlesztési, technológiai demonstrációs programokra, jövőbeli ESA űrprojektekkel kapcsolatos előkészítő munkákra, valamint a jelenleg futó ESA programok alkalmazási területeire (termékekre, szolgáltatásokra) várnak pályázatokat. A teljes megpályázható keret 2 millió euró, aminek forrása Magyarország hozzájárulása az ESA költségvetéséhez, a PECS szerződés szerint. A beadási határidő 2014. augusztus 29.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023