Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

REM-RED
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Korszerű oktatás - 2014.01.18 08:15.)

Újabb sikeres pályázatuk nyomán magyar egyetemisták 2015 tavaszán kozmikus sugárzási rakétakísérletet végezhetnek az ESA REXUS programjában.

Az Európai Űrügynökség (ESA) számos oktatási programja közül az egyik legsikeresebb a REXUS/BEXUS (Rocket and Balloon Experiments for University Students), amely minden évben új lehetőséget kínál rakéta- és ballonkísérletek megvalósítására egyetemista diákok számára. A BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), az MTA EK (Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont) és a Magyar Űrkutatási Iroda támogatásában az elmúlt évek során két alkalommal is sikeres kísérletet hajtottunk végre hazai sugárzásmérő rendszerekkel a BEXUS ballonok fedélzetén (CoCoRAD és TECHDOSE kísérletek). Ennek folytatásaként nemrég elnyertük a jogot a REM-RED kísérlettel (GM Sounding Rocket Experiment to Measure the Cosmic Radiation and Estimate its Dose Contribution), hogy a REXUS-17 rakéta fedélzetén kozmikus sugárzási mérőplatformot valósítsunk meg. A rakéta várhatóan 2015 tavaszán fog startolni az ESRANGE űrbázisról, Észak-Svédországból. Addig azonban még számos mérföldkő és sok munka vár ránk, hiszen a tervezési fázis legelején járunk még csupán.

Elképzelésünk szerint egy Geiger–Müller-csövekből álló, kompakt mérőrendszert fejlesztünk ki, amely alkalmas a rakéta fedélzetén való mérésre és megfelel a szigorú mechanikai, hőtani és elektronikai követelményeknek. A GM-csövek elrendezésének köszönhetően irányérzékeny mérésekre lesz lehetőségünk a repülés során, amiből az egyes irányokra a dózisteljesítmény magasságfüggésére adhatunk becsléseket. A TECHDOSE ballonkísérletünk során jelentős irányfüggést találtunk és egyértelmű tendenciát a magasság függvényében közel 30 km-ig. A méréseket szeretnénk kiterjeszteni és a REXUS rakéta közel 100 km-es csúcsmagasságáig vizsgálni, az eredmények alapján pedig következtetéseket levonni a sugárzási környezetre vonatkozólag.


A REM-RED REXUS kísérlet terve (beépítbe a rakétamodulba).

A legközelebbi mérföldkő a kísérleti dokumentáció első verziójának leadása, illetve a Student Training Week, melyre Svédországban, az ESRANGE bázison kerül majd sor március első hetében. A csapatnak fel kell készülnie az első felülvizsgálatra (PDR, Preliminary Design Review) az ESA által delegált bizottság előtt és meg kell felelnie minden kérdésre, hogy a fejlesztés a következő fázisba léphessen.

Hamarosan elindítjuk saját honlapunkat, ahol követhetőek a projekt fejleményei, illetve számos más, ESA oktatási programmal kapcsolatos munkánk is. Addig pedig a Facebook oldalunkat rendszeresen frissítjük és minden fontos eredményről hírt adunk az Űrvilág olvasóinak!

Zábori Balázs
REM-RED csapatvezető, MTA Energiatudományi Kutatóközpont

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024