Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

VesselSat-2: a hibátlan kétéves
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Biztonságos közlekedés , Kis űreszközök nagy szerepe - 2014.01.09 07:15.)

2012. január 9-én állt pályára a tengeri hajóforgalmat követő műhold, rajta kulcsfontosságú magyar gyártmányú berendezésekkel. Azóta is minden tökéletesen működik.

A VesselSat-2 egy kínai Hosszú Menetelés-4B rakétával indult Tajjüanból, az Egyenlítő síkjához képest nagy hajlásszögű, a Föld pólusai fölött húzódó, kb. 480 km magas pályára. Feladata az amerikai Orbcomm cég számára a tengeri hajóforgalom követése, a fedélzetén elhelyezett AIS (Automatic Identification System) rádiós vevőberendezések segítségével. A műholdat fővállalkozóként a luxemburgi LuxSpace cég építette. Egyik fontos beszállítója a magyar BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. volt. A budapesti székhelyű űripari cég az adatcsatorna legfontosabb láncszemét, a fedélzeti digitális modulátort készítette. (Ugyanilyen berendezést szállítottak a 2011-ben Indiából egyenlítői pályára állt, hasonló feladatot végző, és ugyancsak kitűnően működő VesselSat-1-hez is.)


Az utolsó simítások a mintegy 29 kg tömegű, 30 cm-es élhosszúságú kocka alakú VesselSat-2 műholdon a kínai űrközpontban, mielőtt behelyezték a hordozórakéta orrkúpjába.

Mint Solymosi Jánostól, a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. űrtechnológiai igazgatójától megtudtuk, a VesselSat-2 műhold kifogástalanul, hiba nélkül dolgozik, a hét minden napján, a nap 24 órájában folyamatosan. A 2013-as év végéig mintegy 723 millió üzenetet vett és továbbított a hajókról. Egy-egy üzenet 80 byte hosszú. Ez összesen majdnem 58 milliárd byte! És ez csak a hasznos forgalmi üzenet, hozzájönnek még a telemetriai adatok, ami nagyjából a forgalmi információra vonatkozó adatmennyiség 5%-ának felel meg. Így a ténylegesen továbbított adatmennyiség kb. 60 milliárd byte-ot jelent. Az átküldött adatmennyiség azt jelenti, hogy ezek a kis műholdak naponta átlagosan 82 millió byte üzenetet közvetítenek a világ tengerein úszó kb. félmillió, AIS transzponderrel felszerelt hajóról a parti központokba.


A követési adatokból a világtérképen kirajzolódik a hajók útvonala.

A két évnyi folyamatos üzemelés alatt elegendő adat gyűlt össze a VesselSat-2 állapotáról. Igen jó visszajelzést kaptak a műhold és részegységei tervezői arról, hogyan váltak be a gyakorlatban a tervezéskor elképzelt műszaki megoldások. A két VesselSat műhold ebből a szempontból is kiváló adatokkal szolgál. Egy műholdnál igen fontos az energia- és a hőmérsékleti egyensúly. Az energia-egyensúly fontosságát felesleges hangsúlyozni, az magától értetődő. A műhold akkor van jól megtervezve, ha energiamérlege pozitív, azaz a legelőnytelenebb megvilágítási körülmények között sem fogyaszt több energiát, mint amit a napelemei, energiatároló és -ellátó egységei folyamatosan biztosítani tudnak számára. Itt fontos az időbeli, elsősorban a hosszú távú viselkedés. A professzionális célú műholdakat általában több éves aktív élettartamra tervezik. Az éveken keresztül működő műholdakat érik olyan hatások, amik általában nem hatnak előnyösen az energia-ellátás stabilitására. Ilyenek többek között a napelemcellák és a fedélzeti akkumulátor időbeli öregedése, kapacitásvesztése, az extrém hőmérsékleteken való csökkent működés és a sugárzások által okozott degradáció.

A telemetriai adatok szerint a két műhold nagyon hasonlóan viselkedik, annak ellenére, hogy különböző pályasíkokban keringenek. A műholdak belső hőmérsékletének az egy pálya alatti ingadozása nem több mint 1 °C – ez igen kiváló értéknek számít. Még a szezonális napfluxus-változásból eredő hőmérséklet-ingadozás sem haladja meg a 6 °C értéket, ami arról tanúskodik, hogy a műhold termikus szempontból is nagyon jól lett megtervezve, a hőmérséklet-szabályzó rendszere pedig kiválóan működik. Az eltelt két év alatt a VesselSat-2 műholdat érő sugárzásoknak betudható áramfelvétel-növekedés értéke mindössze 20 mA. Ez a több mint 16 amperes átlagfogyasztáshoz képest elhanyagolható mértékű, de azért jelzi, hogy bizony a félvezetők működési paraméterei megváltoznak a hosszan tartó sugárzás hatására. A két VesselSat műhold stabil energia-háztartása és a kedvező belső hőmérsékleti viszonyok, valamint a sugárzások elleni megfelelő árnyékolás hosszú, problémamentes működést valószínűsítenek.


Közös mérés a BHE mikrohullámú mérőlaborjában. A képen Baka Gergő, Négyesi Gábor és Földes József, a BHE fejlesztőmérnökei, valamint Dr. Philippe Ries, a LuxSpace mérnöke látható. (Képek: LuxSpace / BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024