Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újabb TRITEL dózismérő rendszer indul ma a Nemzetközi Űrállomásra
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Az űrállomás és Oroszország - 2013.03.28 13:00.)

A Szojuz TMA-08M űrhajó ma esti startját magyar vonatkozása miatt is izgalommal várhatjuk.

Az MTA Energiatudományi Kutatóközpontban a BL-Electronics Kft-vel együttműködésben fejlesztett TRITEL-SURE dózismérő rendszer 2012. október 31-én és december 19-én két részletben jutott fel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) európai Columbus moduljába. Előbb a háromtengelyű szilícium detektoros teleszkópot, a TRITEL műszert vitték fel a Progressz M-17M teherűrhajóval, majd ezt követte a passzív detektorokat tartalmazó kísérleti összeállítás feljuttatása a Szojuz TMA-07M személyszállító űrhajó segítségével. A TRITEL műszer 2012. november 6-i bekapcsolása óta 2012. november 9-én és 2013. március 16-án már egy-egy sikeres adatletöltésre is sor került.

A Columbus modulon jelenleg is méréseket végző dózismérő rendszer egy továbbfejlesztett változatát (TRITEL-RS) ma viszi fel a Szojuz TMA-08M űrhajó az ISS Zvezda moduljára. A TRITEL-RS műszer központi egysége grafikus kijelzőjének köszönhetően – a TRITEL-SURE műszerétől eltérően – már az előzetesen feldolgozott adatok fedélzeten történő megjelenítésére is alkalmas. Az egység érintőképernyőjén az űrhajósok a mért dózisokat táblázatos és grafikus formában is megtekinthetik, valamint a program segítségével a műszer állapotát leíró változók értékeit – úgy mint hőmérséklet, feszültség és áramfelvétel értékek – is ellenőrizhetik. A tervek szerint az űrhajósok havi rendszerességgel leolvassák és feljegyzik a rendszer által jelzett napi dózisokat. Az összes mérési adat lehozatalára a legénységváltások alkalmával nyílik lehetőség.


A TRITEL-RS műszer grafikus kijelzővel rendelkező központi egysége.

A TRITEL-RS kísérlet a moszkvai Orvosbiológiai Problémák Intézetével (IMBP) történt együttműködés keretében valósul meg. A dózismérő rendszer fejlesztése és megépítése a Magyar Űrkutatási Iroda támogatásával, valamint intézeti forrásból valósult meg. A 2013. évi munka a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával, az URKUT_10-1-2011-0036 szerződés keretében folyt. A partnerintézetbe (IMBP) történő kiutazásokhoz a forrást a Magyar Tudományos Akadémia és az Orosz Tudományos Akadémia közötti kétoldalú együttműködési megállapodás biztosította.

Hirn Attila
MTA Energiatudományi Kutatóközpont

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024