Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újabb magyar fejlesztésű műszer indul a Nemzetközi Űrállomásra
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Az űrállomás és kontinensünk - 2012.10.30 07:15.)

A tervek szerint holnap startol a Progressz M-17M (49P) teherszállító űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra, fedélzetén a TRITEL-SURE kísérlet háromtengelyű szilícium detektoros teleszkópjával.

A TRITEL dózismérő rendszert az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Űrdozimetriai Kutatócsoportjában fejlesztették. A műszert várhatóan november 6-án telepítik és kapcsolják be az űrállomás európai Columbus moduljában. Az előzetes adatletöltésre november 9-én kerül sor. A kísérlet passzív detektorokat tartalmazó része a Szojuz TMA-07M fedélzetén (ISS-33S küldetés) valamivel később, a tervek szerint december 19-én indul útjára Bajkonurból.


A kísérlet – többek között – adatgyűjtésre, -tárolásra, valamint az adatok letöltésére szolgáló egysége.

A kísérlet várható időtartama fél év. Célja a Columbus modul belsejében a kozmikus sugárzás dozimetriai célú vizsgálata, végső soron a sugárzás sztochasztikus biológiai hatását jellemző dózisegyenérték meghatározása lesz. Bolygónk felszínén a nagyintenzitású kozmikus sugárzást a Föld mágneses tere és a mintegy 10 méter mély vízoszlopnak megfelelő árnyékoló hatású légkör több nagyságrenddel csökkenti. A tengerszint feletti magasság növekedésével a kozmikus sugárzás intenzitása nő, az űrállomások magasságában a növekedés a két nagyságrendet is meghaladja a tengerszinten mérthez képest. Az űrhajósokat egy év alatt érő dózisterhelés így a földi munkahelyek éves dóziskorlátjának tízszeresét is elérheti.


A kísérletnek a háromtengelyű szilícium detektoros űrdozimetriai teleszkópot tartalmazó egysége.

Emellett a kozmikus sugárzási tér jellemzői – legfőbbképpen az űreszköz pálya menti mozgása és változó orientációja miatt – az űrállomáson belül, valamint annak közvetlen környezetében helyről helyre és időről időre is változhatnak, ezért a „helyszíni”, minél szélesebb körű dozimetriai mérések elengedhetetlenek.

A TRITEL detektorrendszer segítségével a kozmikus sugárzás irányfüggésének vizsgálatára is lehetőség nyílik. A passzív detektorokat tartalmazó csomag visszahozatalára, valamint a mérési adatok letöltésére 6-7 hónap múlva kerül sor.

A TRITEL-SURE kísérlet az Európai Unió 6. Keretprogramjának terhére meghirdetett SURE program keretében (RITA-CT-2006-026069), a műszer fejlesztése és megépítése pedig a 98057-es számú ESA PECS együttműködésnek köszönhetően valósult meg. Külön köszönet illeti a BL-Electronics Kft. munkatársait a műszer elektronikai fejlesztésében végzett munkájukért.

Hirn Attila
MTA EK Űrdozimetriai Kutatócsoport

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024