Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

CoCoRAD: teljes siker!
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Korszerű oktatás - 2011.09.29 07:35.)

A magyar CoCoRAD diákcsapat svédországi ballonkísérletét az időjárás csak késleltetni tudta. A mérések kitűnően sikerültek.


Szeptember 27-én (kedden) küldetésünk teljes sikerrel zárult! A BEXUS-12 ballon felbocsátásához a 3 órás visszaszámlálást délelőtt tízkor indították el hivatalosan, amikor megkezdtük az indulás előtti előkészületeinket: kiolvastuk a Pille dózismérőket, felszereltünk egy friss elem egységet, rögzítettük a kísérlet főbb részeit alaposan a gondolához.


Ezt követte egy kommunikációs teszt, majd pedig mintegy tíz óra várakozás, mivel az időjárás sokáig elég kedvezőtlenül alakult. Idegőrlő tíz óra volt! Délelőtt esett az eső, aztán pedig feltámadt a szél. Estig kellett várnunk, amikor még mindig túl erős szél fújt a svédországi Kiruna melletti Esrange bázis felett. Már éppen úgy tűnt, hogy meg akarják szakítani az egész műveletet, amikor a szél ellenére mégis belevágtak az indításba. Kigördült a hatalmas Hercules nevű gép a gondolával az indítási pozícióba, és elkezdték fújni az óriási ballont.


Innen már nem volt visszaút. Egészen besötétedett, mire útnak indult.


Csodálatos érzés volt látni repülés közben, aztán pedig figyelni, ahogy érkeznek az első mérési adatok. Minden rendszer hibátlanul működött! Egy év munkáját láthattuk most valóra válni, ami nagy büszkeséggel töltött el bennünket. Nagyjából este 11 óráig repült a ballon, mintegy két órán keresztül, 27,6 km magasságban, mikor levágták. Nem sokkal éjfél előtt landolt Finnországban. A tervek szerint csütörtök folyamán visszakapjuk a gondolát, mert szerencsékre nem vízben landolt, habár nagyon közel ért földet egy tóhoz.

Zábori Balázs
CoCoRAD csapatvezető, cocorad.kfki.hu


Az Űrvilág szerkesztősége gratulál a csapat sikeréhez! Köszönjük, hogy a kezdetektől fogva első kézből tudósíthattunk a projektről, a legfrissebb fejleményekről. Talán más magyar egyetemistáknak is kedve támad, hogy hasonló kísérletek megvalósításába vágjanak – az Európai Űrügynökség (ESA) már kiírta a pályázatot a következő ballonkísérletben való részvételre!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023