Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újabb mérföldkő a magyar BEXUS kísérletben
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Korszerű oktatás , Nyereség az országnak - 2011.06.08 08:15.)

Már korábban beszámoltunk az Űrvilág olvasóinak az Európai Űrügynökség REXUS/BEXUS diákprogramjáról, melyben BEXUS sztratoszférikus ballonok és REXUS magaslégköri rakéták „fedélzetét” kínálja fel a tagországaiból, valamint az együttműködő államaiból – így Magyarországról – pályázó egyetemi hallgatók számára.

A magyar CoCoRAD diákcsapat sikeresen pályázott és vesz részt elsőként ebben a programban. 2011. május végén a BEXUS (Balloon Experiments for University Students) program tervezési fázisának lezárását célzó CDR (Critical Design Review) felülvizsgálatra utaztunk ki, melyet a hollandiai Noordwijkben található ESTEC központban rendeztek meg. A résztvevők között volt Zábori Balázs (a CoCoRAD diákcsapat vezetője), Váradi Zsolt (a csapat elektronikai mérnöke) és Goldschmidt Gergely (a csapat informatikusa).

A két nap során megtartottuk az előadásunkat, melyben összefoglaltuk a legfontosabb tervezési eredményeket a CoCoRAD kísérlet kapcsán. Ezt követően egy másfél órás megbeszélés következett az Űrügynökség szakértőivel, akik kitértek minden olyan részletre, ami a kísérlet sikeres kimenetele érdekében lényeges lehet. A megbeszélés eredményeképpen véglegesíthettük a terveinket és az elkövetkező időszakban nekikezdhetünk a kísérlet megépítésének.

Azonban nem csupán hivatalos előadásokkal és megbeszélésekkel teltek a napjaink. Időnk engedte, hogy megnézzük a Space Expo kiállítást, mely közvetlenül az ESTEC központ mellett található. A bejáratnál ügyesen elhelyezett játszótér majd egy órára feltartotta a csapatunkat, de végül a kiállításra is benéztünk. Az ESTEC központ látogatóiként kedvezményes jeggyel mehettünk be, mely egyébként igencsak borsos áron lett volna megvehető. Egy csodálatos világ fogadott bennünket: galaxisok, bolygók és csillagok, illetve az űrkutatás legismertebb mozzanatai néztek ránk vissza mindenhonnan a falakról.Hosszasan próbálgattuk az űrállomást stabilizáló giroszkóp működését, az űrhajók hajtóművét szimuláló kis fúvókát vagy éppen a Naprendszer kivetített képét csodáltuk a fejünk felett. Végignézhettük egy Ariane-5 rakéta startját, mely olyan élethűen imitálta az eseményeket, hogy még füstöt is eregetett magából. Beszállhattunk az űrállomás pontos másába és kipróbálhattunk az űrhajósok mindennapjait, habár a súlytalanság élményét csak imitálni tudtuk.


Összességében ismételten egy izgalmas és egyedülálló élménnyel lehettünk gazdagabbak és izgatottan várjuk a folytatást!

Zábori Balázs
CoCoRAD csapatvezető

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021