Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az EU űrkutatási pályázatai
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Európai űrpolitika , GMES - Copernicus - 2007.04.03 08:46.)

A Magyar Űrkutatási Iroda 2007. április 12-én FP7 Világűr Információs Nap címen rendez konferenciát, melyen az EU űrkutatási pályázatait mutatják be.

Április 12-én konferenciát szervez a MŰI "FP7 Világűr Információs Nap" címmel. A rendezvény célja, hogy az EU űrkutatási pályázatai iránt érdeklődők jobban megismerjék a pályázati kiírásokat, illetve a pályázatok pénzügyi-gyakorlati vonatkozásait. A magyar űrkutatás elsődleges költségvetését a hazai témapályázatok jelentették. Ma már az Európai Űrügynökséggel fennálló hazai státusz alapján az ESA-n keresztül adott PECS szerződések jelentik a nagyobb támogatást. Harmadik lehetőség, amelyről eleddig kevesebb szó esett, az EU pályázati rendszere.

Az Európai Unió a 7. Kutatási-fejlesztési Keretprogramban (FP7 - Seventh Framework Programme) kiemelt célként tekint az űrkutatásra, amit 2007-től a keretprogram önálló fejezeteként kezel. Ezzel gyakorlatilag már beszélhetünk az EU űrkutatásáról. Mindez három pilléren áll: az egyik a Galileo műholdas navigációs rendszerhez, a másik a globális földmegfigyeléshez és alkalmazásához, a harmadik az egyéb űrkutatás. A Galileo rendszer az FP7 Transport fejezetében kapott helyet, a GMES és az egyéb űrkutatás alkotják a 9., azaz a Space fejezetet. A Világűr fejezet megoszlása szerint: 80%-ban GMES.

A 2007-2013-ig tartó hét esztendő során az EU csak az FP7-en keresztülo 1,43 milliárd eurót szán űrkutatásra. Az új EU-tagállamok a pályázatok során előnyben részesülnek, hiszen mivel nem ESA-tagok, ez az egyetlen lehetősége az EU-nak, hogy űrkutatási fejlesztésre ösztönözze az EU-12 országait.

Mivel a következő pályázati felhívást csak két év múlva, azaz 2009-ben, az azt követőt pedig 2011-ben hirdetik meg, ezért nagyon fontos volna, hogy már az első felhíváson minél több magyar kutatóhely, űripari cég méresse meg magát. Az információs nap helye és ideje: Magyar Űrkutatási Iroda (az Országos Meteorológiai Szolgálat Székháza) - 1024 Budapest, Kitaibel Pál u. 1., 2007. április 12. 10 órától.

A MŰI kéri, hogy az eseményen részt venni szándékozók ezt április 10-ig jelezzék a MŰI Titkárságán a 346-4887-es számon vagy a hso@hso.hu e-mail címen.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024