Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Obsztanovka összemérések a KFKI RMKI-ban
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar - 2007.03.22 21:46.)

Nemrég a Nemzetközi Űrállomásra kerülő plazma mérőrendszerrel kapcsolatos munkamegbeszélés volt hat ország kísérletezőinek részvételével Budapesten.

2007. március 12-én és 13-án a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) kerülő plazma mérőrendszer (Plasma Wave Complex - PWC, vagy orosz nevén Obsztanovka) munkamegbeszélése volt hat ország kísérletezőivel a KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetben (KFKI RMKI). Ennek során tisztázásra kerültek a szállítási határidők, a szükséges dokumentumok, azok tartalma. Sikerült megoldást találni a régóta húzódó hiteles idő biztosítására, ami az ELTE fejlesztésű SAS3 kísérlet számára nélkülözhetetlen. Ez a KFKI RMKI beltéri fedélzeti adatgyűjtő és vezérlő számítógépe áramköri és szoftver módosítását igényli.


A három számítógépből álló vezérlő és adatgyűjtő rendszer bemérése

Ezt megelőzően adatátviteli protokoll teszt volt a KFKI RMKI-ban, március 8-10 között. Az első két nap a bulgáriai fejlesztésű Langmuir Probe (LP) és potential sensor (DP), valamint a KFKI RMKI fejlesztésű kültéri adatgyűjtő és vezérlő számítógép (DACU) közti adatátvitel tesztelésére került sor. Sem az LP, sem a DP tesztelése nem volt teljeskörű a készülékek hiányos felépítése miatt.


KFKI RMKI által kifejlesztett két kültéri (DACU1, 2) és egy beltéri számítógép


DACU1 kültéri számítógép szerelés közben

A harmadik nap az ukrán fejlesztésű Combined Wave Sensor (CWZ) érzékelő összemérése folyt, amelyet szintén meg kell ismételni a CWZ-ben szükséges áramköri megoldás módosítása után. Véglegesítésre került a CWZ teszt módjainak a vezérlése. Ezek érintették a DACU szoftverét, az SGF Kft. által fejlesztett földi ellenőrző berendezés vezérlő szoftverét és a felhasználói kezelő felületét is. Ezeket a szükséges módosításokat még a tesztek alatt megvalósítottuk.

Dr. Szalai Sándor
KFKI RMKI

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024