Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ízelítő az Ifjúsági Fórum előadásaiból (1. rész)
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Álmuk a világűr , Korszerű oktatás - 2005.11.16 13:58.)

A Magyar Űrkutatási Iroda és a Magyar Asztronautikai Társaság november 21-én, hétfőn rendezi meg az V. Ifjúsági Fórumot. Kedvcsináló az előadásokból...

Hegedűs Márton, Ph.D.-hallgató, SE Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet: UV-sugárzás hatása a bakteriofágokra - mi történik a DNS-sel a világűrben?

A világűrben uralkodó szélsőséges körülmények a földi élet számára ellenségesek. Elsősorban a nagy energiájú ultraibolya sugárzás játszik kulcsszerepet az örökítőanyag roncsolásában. Egyszerű DNS-fehérje komplexek - vírusok és spórák a bioszféra túlélőbajnokainak számítanak. Képesek lehetnek ellenállni az űrbeli viszonyoknak is? Milyen körülmények járulhatnak hozzá, hogy egy másik bolygóról kilökődött aszteroidán vagy egy rosszul sterilizált űrjármű fedélzetén életképesen jussanak el a célállomásra? Ezek a kérdések a földi élet eredete, jövője és a világűr mikrobiológia biztonsága szempontjából rendkívül fontosak.

Pörneczi Eszter, MA of European Studies and International Relations: Hallgatók, fiatal kutatók pályázati lehetőségei az ESA-nál

Az Európai Űrügynökség és tagállamai komoly hangsúlyt fektetnek a fiatalok képzésére. A különböző szakerületek hallgatói és fiatal kutatói számára az ESA időről időre pályázatot hirdet különböző kísérletek vagy programokban való részvétel végett. Magyarország sajnos nem tartozik a legtöbb pályázót megmozgató országok közé. Az előadásban – a teljesség igénye nélkül – ezekből a lehetőségekből válogatunk.

Markót Mihály Csaba, az ESA Advanced Concepts Team kutatóösztöndíjasa: Az ESA Advanced Concepts Team bemutatása

AZ ACT kutatócsoport feladata olyan, esetenként extrémnek hangzó technológiai újdonságok és ötletek vizsgálata, amelyek szerepet kaphatnak jövőbeli küldetések tervezésében, illetve megkönnyíthetik a rendszertervezők munkáját. Az előadás első részében a fő kutatási területeken – a fizika sarkalatos kérdései, energiaellátó rendszerek, meghajtás, pályatervezés, biomimika (a természet utánzása), alkalmazott matematika és informatika – folyó munkát, majd az előadó saját kutatómunkájának (alkalmazott informatika) egyik eredményét, egy többcélú, adatfeldolgozásra és optimalizálásra alkalmas osztott számítási környezetet ismerhetnek meg a hallgatók.

Bárczy Tamás, az Admatis Kutató, Gyártó és Kereskedelmi Kft. kutatója: Gravitáció hatása infiltrációs folyamatokra, avagy hogyan működik az itatóspapír a Jupiteren?

Infiltrációnak nevezzük azokat a folyamatokat, amikor valamilyen folyadék beszivárog egy szilárd test belsejébe. Ez a jelenség figyelhető meg többek között az itatóspapír tintafelszívásánál, a téglafal átnedvesedésénél, a viráglocsolásánál. Erre az igen bonyolult folyamatra is léteznek matematikai modellek (nem egységesek, rengeteg a hibás köztük), azonban egy fontos fizikai tag mindegyikben van: a gravitációs gyorsulás. Ebből következik, hogy különböző égitesteken különbözőképpen módosulnak a nedvesítési tulajdonságok. Méréseket végeztünk óriáscentrifugában, ahol ugyanazt a kísérletet elvégeztük több gravitációs szinten (max. 24g!!!). Ennek eredményeivel ismerkedhetnek meg a hallgatók közérthető formában, a készített videofilmek segítségével.

Kérjük azon hallgatókat, fiatal kutatókat, akiket érdeket az űrkutatás és szívesen venne részt a november 21-én, reggel 9-14 között az Informatikai és Hírközlési Minisztérium Konferenciatermében (1077 Bp., Dob u. 75-81.) tartandó rendezvényen, jelentkezési szándékukat november 18-ig jelezze a hso@hso.hu e-mail-címre.

Az előadások ismertetése folytatódik...

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024