Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kedden újabb magyar eszközök kerülhetnek a világűrbe!
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Az emberi élet védelme , Európa igáslovai a világűrben - 2005.05.30 09:05.)

A tervek szerint 2005. május 31-én közép-európai idő szerint 14:00 körül indítják Kazahsztánból azt az orosz visszatérő műholdat, melynek kísérleteit teljes egészében az ESA állította össze, és fedélzetén magyar eszközök is lesznek.

Az Európai Űrügynökség (ESA) és az Orosz Szövetségi Űrkutatási Hivatal (Roszkoszmosz) együttműködésével 2005. május 31-én, egy Bajkonurból (Kazahsztán) indított Szojuz-U típusú hordozó rakéta fedélzetén kerülhet pályára a Foton-M2 műhold, amely a kozmikus sugárzás fizikai és biológiai hatásainak vizsgálatára 385 kg-nyi hasznos tömegű, 39 mérőberendezésbõl álló laboratóriumot visz magával.


A Földre visszatérõ egység külső felületén található, szétnyitható, BIOPAN-5 nevet viselõ, 29 kg tömegű műszertárolóban elhelyezett 15 mérő- egységből hármat a budapesti KFKI-Atomenergia Kutatóintézet Sugárvédelmi Kutatócsoportja tervezett és készített el. Ezek feladata lesz, egyrészt, a kis energialeadású, de nagy sugárdózist szállító részecskék (foton, proton) védőanyagban (mint pl. az űrsétákhoz használt öltözetek anyagában) történő gyengülésének, valamint az elsődleges, nagy energiájú kozmikus sugárzás, illetve ezek általa a Föld légkörében kiváltott másodlagos neutron sugárzás vizsgálata.


A visszatérő űreszköz (fent) érdekessége, hogy közvetlen leszármazottja a korai szovjet Vosztok és Voszhod űrhajónak, és mint jól bevált és folyamatosan fejlesztés alatt álló űreszközt a mai napig fejlesztik.

A BIOPAN egy fedeles, távirányítással nyitható “tepsi”, mely kozmikus sugárzást vizsgáló mérő- eszközök elhelyezésére szolgál, egy műhold külső felületéhez rögzítve.

A mostani teljes Foton-M2 űrkísérlet (így azon belül a BIOPAN-5 program is) a hordozórakéta hibájából 2002-ben szerencsétlenül végződött Foton-M repülés (és azon belül a BIOPAN-4 kísérlet) megismétlésére irányul.

Ha az indítás ezúttal sikeres lesz, akkor a visszatérő Foton-M2 automatikus űrhajó 262/304 km magas, 62,8 fok hajlásszögű, 90 perc keringési idejű pályára kerül, ahol közel 16 napig fog működni. Ezután az űrhajóról leválasztják a (Gagarin egykori kabinjára megszólalásig hasonlító) visszatérő fülkét, mely a tervek szerint június 16-án, közép-európai idő szerint 10:32-kor landol Orenburg térségében.

Pálfalvi K. József - Szentpéteri László

Fotók, ábrák: ESA

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024