Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

NASA elismerés magyar űrkutatóknak!
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar - 2004.11.08 09:59.)

A NASA amerikai űrügynökség elismerő oklevéllel, Group Achievement Award díjjal tüntette ki az Európai Űrügynökség (ESA) Cluster programjának vezető kutatóit, köztük a KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet négy munkatársát, a földkörüli térség kutatásához való sikeres hozzájárulásukért.

Erdős Géza, Kecskeméty Károly, Szegő Károly és Tátrallyay Mariella két kísérletben, a mágneses tér, valamint a közepes energiájú ionok és elektronok mérésében vesz részt. A Cluster műholdak adatait a világ különböző pontjain elhelyezkedő adatközpontok kezelik, tárolják, készítik elő feldolgozásra. A nyolc adatközpont egyike a KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetben működik. A magyar adatközpont szolgáltatja a pálya és egyéb kiegészítő adatokat a Cluster tudományos adatrendszerébe.

Az angol Cluster szó jelentése csoport. A program keretében négy, 2000-ben pályára állított, azonos műszerezésű műhold vizsgálja a földkörüli térséget, adatokat gyűjt a Föld mágneses tere és a Napból érkező áramlások bonyolult kölcsönhatásairól. A Napból kiinduló változások, az “űrbeli időjárás változások” kihatnak a földi életre. Az űrkorszak egyik nagy felismerése volt, hogy milyen szorosan kötődünk a Naphoz, annak változásaihoz.

Az űrkutatás történetében ez az első olyan kísérlet, amelyben több műhold egyidejűleg azonos feladatot lát el, így a mérések egyszerre szolgáltatnak adatokat a különböző jelenségek időbeli és térbeli lefolyásáról. A misszió során félévente változtatják a műholdak egymástól való távolságát, hogy különböző méretű jelenségeket tanulmányozhassanak.

Jéki László


Az Űrvilág gratulál a díjazottaknak!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024