Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Copernicus: hiányzó 750 millió euró
(Rovat: GMES - Copernicus, Űrpolitika , Nyereség a kontinensnek - 2021.12.29 07:15.)

Az európai földmegfigyelő program hat új műholdjának fejlesztéséhez hiányzó brit hozzájárulásról nem sikerült határidőre megegyezni.

Bár a Brexit nyomán Nagy-Britannia elhagyta az Európai Uniót (EU), a Copernicus programban – ahogyan azt az év elején mi is megírtuk – továbbra is részt szeretnének venni. A Copernicus jelenlegi sikeres Sentinel műholdcsaládján túl további fontos földmegfigyelő küldetéseket is tervez. A szóban forgó hat új műhold fejlesztése megkezdődött, s tavaly nyáron kiválasztották azokat az űripari konzorciumokat, amelyekkel az EU megbízásából a lebonyolításért felelős Európai Űrügynökség (ESA) szerződést kötött.


A légköri szén-dioxid koncentrációjának mérésére szánt Copernicus Carbon Dioxide Monitoring (CO2M) műhold egyike tervezett hat új küldetésnek. (Fantáziakép: OHB)

Az Egyesült Királyság és az EU közötti tárgyalásokon a tervek szerint november 30-ig kellett volna dűlőre jutni a britek Copernicusban való részvételének részleteivel kapcsolatban, de a határidőig nem született meg a megállapodás. Így most a hat új Copernicus műholdra tervezett összegből 750 millió euró hiányzik. Ennek ellenére az ESA úgy döntött, hogy folytatják a munkát, abban reménykedve, hogy előbb vagy utóbb meglesz az egyezség. Az ESA 2019 végén tartott miniszteri tanácsülésén határozta el a hat műhold megépítését, 2020 júliusában adott megbízásokat az elkészítésükre. Mindegyiket egyformán fontosnak tartják, így nem igazán jöhet szóba, hogy egyikről vagy másikról lemondjanak.

Lehetséges volna egyszerűen késleltetni a programokat a pénzügyi döntésig, de egyelőre az a legvalószínűbb, hogy a fejlesztéseket – a munkafolyamat áttervezése árán – elviszik a kritikus tervezési felülvizsgálat (critical design review, CDR) fázisáig, amit szükség esetén 2024-ig ki tudnak tolni. Akkorra a remények szerint vagy megszületik a britekkel az egyezség, vagy más módon sikerül az EU-ban előteremteni a még hiányzó forrást. A sikeres CDR után kezdődhet meg a műholdak tényleges megépítése, így tehát akkor lehet meghozni a végleges döntést, hogy mi valósuljon meg és mi nem.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024