Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Már dolgozik a Sentinel–6
(Rovat: GMES - Copernicus - 2021.06.30 06:45.)

Fél évig tartó ellenőrzés és kalibráció után elkezdte érdemi munkáját az amerikai–európai együttműködésben készített Sentinel–6 Michael Freilich műhold.

A Sentinel műholdcsalád legújabb tagja 2020 novemberében állt Föld körüli pályára, az amerikai részvételre tekintettel a műholdat még tavaly februárban nevezték el Michael Freilichről, a NASA korábbi földtudományi igazgatójáról. A tengerfelszín magasságát és egyéb jellemzőit, így a szélsebességet és a hullámmagasságot mérő műhold első mérési eredményeit június végén hozták nyilvánosságra.

A jövőben két adattípust bocsátanak a felhasználók rendelkezésére. Az egyik, a tengerfelszín magasságát jelző adatsor pontossága 5,8 cm, ezek a mérést követően néhány órán belül eljutnak a felhasználókhoz. A másik adatsor 3,5 cm, vagy annál nagyobb pontosságú, de ezekre kb. 2 napot kell várni. A kétféle termékkel próbálnak egyensúlyt teremteni az időjárás-előrejelzés készítéséhez igényelt gyors adatszolgáltatás, és a hosszú távú folyamatok elemzéséhez szükséges nagyobb pontosság között. Ez év végétől további, 2,9 cm pontosságú adatsorokat is közzétesznek, ezeket elsősorban az éghajlatkutatók használják, illetve a tengerszint globális emelkedése vezethető le belőlük.


A Sentinel–6 radar-altiméterével 2021. június 5–15. között végzett, 3,5 cm pontosságú mérések összesített eredménye. A vörös és narancssárga területeken a tenger vízszintje magasabb az átlagosnál, a kék területeken alacsonyabb. (Kép: NASA Earth Observatory, Joshua Stevens, Copernicus-Sentinel adatok: ESA és NASA/JPL-Caltech)

A Sentinel–6 Michael Freilich valójában a Sentinel–6 páros első tagja, a Sentinel–6B pályára állítását 2025-re tervezik. Küldetése a Jason műholdakkal megkezdett észleléssorozat folytatása, aminek köszönhetően immár csaknem 30 évre visszamenőleg állnak rendelkezésre homogén oceanográfiai adatsorok. Röviddel felbocsátása után a Sentinel–6 Michael Freilich a Jason–3-mal azonos pályára, azt 30 másodperccel követő pozícióba állt, lehetővé téve a műszerek minél pontosabb kalibrációját. Mivel a kalibráció sikeres volt, a Sentinel néhány hónapon belül teljesen átveszi a Jason–3 szerepét anélkül, hogy az adatsorokban szakadás következne be.

Az óceánok vízszintjének altimetriája alapján nemcsak a vízszint emelkedésének ütemét lehet pontosan meghatározni, hanem az adatok segítenek a tengeráramlások vizsgálatában és többek közt a hurrikánok erősségének előrejelzésében is.

A Sentinel–6 Michael Freilich küldetésének jelentőségét bemutató előadás. (Forrás: YouTube, NASA Jet Propulsion Laboratory

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024