Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

GYORSHÍR: Úton az első Sentinel-6
(Rovat: GMES - Copernicus, Környezetünk védelme , Időjárás és előrejelzése - 2020.11.21 19:15.)

A Copernicus program Sentinel-6 Michael Freilich műholdját egy Falcon-9 rakétával állították pályára Kaliforniából.

A start november 21-én, magyar idő szerint 18:17-kor történt a Vandenberg Légitámaszpontról. A SpaceX amerikai magáncég rakétája egy európai–amerikai együttműködésben készült földmegfigyelő űreszközt juttatott 66° hajlásszögű, kb. 1300 km magasságú pályára. A korábban Sentinel-6A néven ismert műholdat az idei év elején Michael Freilichről, a NASA földtudományi igazgatóságának egykori vezetőjéről nevezték el. Tervezett működési élettartama a 6 hónapos beüzemelési időszakot követően legalább 5 év.


Egy Sentinel-6 műhold a Föld körül. (Fantáziakép: ESA)

A Copernicus földmegfigyelési program űrszegmensének legújabb tagját néhány nappal ezelőtt részletesen is bemutattuk. A műhold legfontosabb feladata a tengerek vízszintjének mérése, a változások folyamatos követése lesz. Ezzel folytatja a TOPEX/Poseidon és a Jason sorozat műholdjai által megkezdett munkát. Ezzel a tengerek vízszintjének emelkedő tendenciáját már 1992 óta egységes módszerrel követő műholdas adatsorok folytonossága biztosított lesz. A Sentinel-6 Michael Freilich mérései fontos információt nyújtanak majd az éghajlatváltozás hatásainak vizsgálatához, de segítik az időjárás-előrejelzést is. Az űreszköz az Európai Unió, az Európai Űrügynökség (ESA), az európai műholdas meteorológiai szervezet (EUMETSAT) és amerikai partnerintézményeik (NASA, NOAA) együttműködésében valósul meg.


A rakéta, orrkúpja alatt az 1192 kg-os Sentinel-6 Michael Freilich műholddal, útban a kaliforniai startállás felé. A Falcon-9 ezúttal vadonatúj első fokozattal repült, amelyet az indítóhelytől nem messze kialakított területre (Landing Zone 4) hoztak vissza. (Kép: SpaceX)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024