Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Több műhold a Copernicusnak
(Rovat: GMES - Copernicus, Környezetünk védelme , Nyereség a kontinensnek - 2020.07.12 07:15.)

Hat új műholdas küldetéssel gyarapodhat az európai földmegfigyelési program. A napokban eldőlt, hogy a Thales Alenia Space kapja a legtöbb megbízást az építésük előkészítéséhez.

Az év elején részletesen is írtunk arról, hogy milyen űreszközökkel bővülhet a jövőben a Copernicus program földmegfigyelő műholdjainak családja. A hat reménybeli küldetés között lesz hiperspektrális távérzékelő, mikrohullámú sugárzásmérő, infravörös színképelemző, radaros magasságmérő, a szárazföldi felszín hőmérsékletét infravörösben mérő, és L-sávú apertúraszintézises radarberendezést magával vivő műhold. Július 1-jén az űreszközök elkészíttetéséért felelős Európai Űrügynökség (ESA) bejelentette, hogy a pályázók közül milyen fővállalkozók kapnak megbízást a részletes tervezéshez.


Az EU Copernicus programjának mostani Sentinel műholdjai. (Kép: ESA)

A feladat oroszlánrészét az egyik nagy európai űripari vállalatcsoport, a Thales Alenia Space franciaországi és olaszországi cégei kapták. A hat műholdból három (CHIME, CIMR, ROSE-L) esetében ők vezetik a konzorciumokat, a szerződések összértéke 1,4 milliárd euró. Az Airbus Defence and Space németországi és spanyolországi divíziói egy 675 millió eurós megbízást vittek el a CRISTAL és LSTM műholdak építésének előkészítésére. Végül a CO2M fővállalkozója a német OHB Space Systems, 445 millióért. A britek csalódással vették tudomásul, hogy cégeik most kimaradtak ezekből a jelentős megbízásokból.

Az összesen 2,55 milliárd eurós megbízások nyomán megkezdődhet ezeknek a jövőbeli Copernicus műholdaknak a részletes tervezése (B2 fázis). A döntés a tényleges megvalósításukról 2021 közepe-vége felé várható, amikorra az Európai Uniótól és az ESA tagállamoktól össze kell jöjjön a finanszírozásukhoz szükséges pénz is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021