Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Sentinel–6 Michael Freilich
(Rovat: GMES - Copernicus, Környezetünk védelme , Időjárás és előrejelzése - 2020.02.13 07:15.)

Míg az európai földmegfigyelő műholdsorozat többi tagjára csak sorszámukkal hivatkozunk, a NASA-val együttműködve készülő példány saját nevet kapott.

A műholdat a NASA amerikai és európai partnerszervezeti (NOAA, ESA, Eumetsat, Európai Bizottság) egyetértésével Michael Freilichről nevezte el, aki tavalyig több mint tíz éven át (2006 óta) a NASA földtudományi igazgatóságát vezette. A névadási ceremóniát január 28-án a NASA washingtoni központjában (HQ) tartották. Az ünnepségen Josef Aschbacher, az ESA földmegfigyelései igazgatója méltatta Freilich érdemeit, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy a Sentinel–6 megvalósulhatott.

Az eddig (a Sentinel sorozat gyakorlatának megfelelően) Sentinel–6A-nak vagy Jason-CS-nek nevezett műhold hivatalos neve ezentúl Sentinel–6 Michael Freilich. A műholdat várhatóan novemberben a SpaceX Falcon-9 rakétájával a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról állítják pályára.


Az első Sentinel–6 műhold, amelyet eddig Sentinel–6A vagy Jason-CS néven emlegettek, most hivatalosan a NASA földtudományi részlegének korábbi igazgatójáról a „Sentinel–6 Michael Freilich” nevet kapta. (Kép: ESA / NASA)

A Sentinel–6 a tengerek vízszintjét annak változásait fogja mérni. Ez azt jelenti, hogy azt a sikeres és fontos sorozatot fogja folytatni, amelyik 1992-ben a NASA és a Francia Űrügynökség (CNES) együttműködésében megvalósult Topex-Poseidon küldetéssel kezdődött, majd a Jason sorozat három műholdjával folytatódott (2001, 2008, 2016), amelyek közül az utóbbi kettőben a NOAA és az Eumetsat is részt vett.

Azzal, hogy a Jason sorozattal megkezdett munkát az ESA és az EU közös Sentinel programjába illesztették, széles körül együttműködés jött létre az európai és amerikai szervezetek között. A Sentinelek megépítéséért az ESA felelős, fővállalkozója az Airbus Defence and Space. A Sentinel–6-hoz az ESA és a NASA egyaránt készít műszereket, a start a NASA felelőssége. Az Eumetsat és a NOAA biztosítja a földi vevőállomásokat, a műhold működtetését és az adatok szétosztását. Az együttműködés része a műhold párja, a Sentinel–6B elkészítése is, amelynek indítása 2025-ben várható.


Michael Freilich 2019-ben vonult vissza, miután több mint egy évtizeden át volt a NASA földtudományi részlegének igazgatója. (Kép: NASA / Aubrey Gemignani)

A műhold a második a NASA történetében, amelyet élő személyről neveztek el. Az első ilyen a Parker Solar Probe volt, amelyet Eugene Parkerről, a Chicagói Egyetem emeritus professzoráról neveztek el, aki megjósolta a napszél létezését. A Parker Solar Probe 2018 augusztusában indult, a startnál Parker professzor is jelen volt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024