Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tanuljon Copernicust!
(Rovat: GMES - Copernicus, Korszerű oktatás , Nyereség a kontinensnek - 2019.12.08 12:15.)

Ahogy egyre több űrből származó földmegfigyelési adat válik elérhetővé, köszönhetően különösen az EU Copernicus programjának, úgy szaporodnak a lehetőségek az új, innovatív alkalmazások fejlesztésére is.

Mindez érvényes kisebb és nagyobb szervezetekre, magáncégekre és állami szereplőkre egyaránt. A potenciális alkalmazási területek közül szinte minden megtalálható, a közlekedés, az energiagazdálkodás, a logisztika, a környezetvédelem, a városüzemeltetés, a környezetvédelem, a földhasználat, a mezőgazdaság, hogy csak néhányat említsünk.

Ugyanakkor sokan csak korlátozott ismeretekkel és előképzettséggel rendelkeznek a térinformatikai adatok felhasználásában. Így számukra már a kezdet is nehéz, nem egykönnyen tudnak bekapcsolódni a Copernicus adatok és szolgáltatások hasznosításába. Nekik szeretne segítséget nyújtani egy új kezdeményezés, amely 2020-tól működik majd. Ez a Copernicus MOOC (Massive Open Online Course), amely a nevéhez méltóan online képzéseket indít az érdeklődők számára. A kurzusokon résztvevők megismerkedhetnek a Copernicus adatokkal és szolgáltatásokkal, azok felhasználási lehetőségeivel a különféle társadalmi problémák megoldására, illetve az üzleti lehetőségekkel. Szó esik arról, hogy az adatok hogyan segíthetik a tényeken alapuló szakpolitikai döntéseket, hogyan lehet új termékeket és szolgáltatásokat kifejleszteni, ezek számára új piacokat találni. Hogyan javítható az élet minősége, és miképpen segíthető a természeti erőforrások fenntartható hasznosítása.


A Copernicus MOOC fő célja mindenki számára elérhetővé tenni az európai földmegfigyelési program előnyeit. Ezért a célközönségétől nem vár el különösebb szakmai előismereteket. A Copernicus kezdő vagy középhaladó felhasználói közül többek közt köztisztviselők és politikai döntéshozók, alkalmazottak és vállalkozók jelentkezését várják az online kurzusra. Ez három fő témára épül:

  • A Copernicus adatok és szolgáltatások bemutatása (mik ezek, hogyan érhetők el)
  • Sikertörténetek (hogyan fejlődtek ki a létező Copernicus alkalmazások)
  • Csináld magad! (segítség új Copernicus alkalmazások fejlesztéséhez és elindításához)

A modulokat nemzetközileg elismert szakértők és sikeres alkalmazók tartják, angol nyelven. A hallgatókat többféle, interaktív módon vonják be az oktatásba. Lesznek webes szemináriumok, példákat és projekteket bemutató videók. A résztvevőknek lehetőségük lesz saját projekten dolgozni, illetve tanulhatnak mások tapasztalataiból. Mindeközben a Copernicus közösség aktív tagjaivá válnak. Lesznek gyakorlati feladatok, a végén pedig egy értékelés, aminek nyomán siker esetén oklevelet kapnak a regisztrált résztvevők.

A Copernicus MOOC 2020-ban két alkalommal zajlik, először február és április , majd szeptember és december között. Egy-egy kurzus összesen 12 darab 2 órás előadásból áll, egy 12 hetet felölelő időszakban. Fontos információ továbbá, hogy az EU támogatása révén nincs regisztrációs díj, a kurzuson való részvétel minden jelentkező számára ingyenes. Jelentkezni 2019 decemberétől lehet. (Forrás: Sentinel blog)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024