Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Készül a Sentinel-6A
(Rovat: GMES - Copernicus - 2018.09.05 07:15.)

A Copernicus program oceanográfiai műholdjainak első példánya 2020-ban indulhat, de a gyártása már javában folyik.

Az Európai Unió (EU) nagyszabású földmegfigyelési programja, a Copernicus a Sentinel nevű műholdcsaládjában már több működő példánnyal rendelkezik. A 6-os számú sorozat tagjai közül azonban egyelőre még egy sem repül. Ez nem jelenti azt, hogy a majdani Sentinel-6 holdak előzmény nélkül valók. A tengerfelszín magasságát nagy pontossággal, radaros módszerrel mérő altiméteres műholdak – francia és amerikai együttműködésben – már közel két évtizede, az 1992-ben indított TOPEX/Poseidonnal kezdve térképezik fel az óceánokat. A nagy sikerű küldetés folytatására készült a Jason-1 (2001), majd a jelenleg is működő Jason-2 (2008) és Jason-3 (2013).


Fantáziaképen a Föld körüli pályán keringő Sentinel-6A műhold. Felépítse hasonlít az ESA CryoSat műholdjára: alul a bolygónkat figyelő tudományos berendezések, felül „háztetőszerűen” elhelyezve az átlagosan közel 900 W teljesítményt nyújtó napelemtáblák. (Kép: ESA)

Az oceanográfiai célú radaros magasságmérést végző Sentinel-6A várhatóan 2020-ban áll alacsony Föld körüli pályára, várhatóan a SpaceX Falcon-9 hordozórakétájával. A 66° hajlásszögű, kb. 1300 km magasságú pályáján tervezett működési élettartama a 6 hónapos beüzemelési időszakot követően legalább 5 év lesz. Az egész Földet 10 naponta tudja majd újra felmérni. Az űreszköz és tervezett programja az EU, az Európai Űrügynökség (ESA), az európai műholdas meteorológiai szervezet (EUMETSAT) és amerikai partnerintézményeik (NASA, NOAA) együttműködésében valósul meg.


Az Airbus Friedrichshafenben (Németország) levő üzemében már készül az első Sentinel-6 műhold. A meghajtást biztosító modult (benne a 240 literes üzemanyagtartállyal és a hajtóművekkel) nemrég szerelték össze a műhold fő szerkezeti vázával. (Kép: Airbus / M. Pikelj)

A gyártó Airbus két műhold, a Sentinel-6A, valamint a várhatóan 2025-ben felbocsátandó Sentinel-6B elkészítésére kapott megbízást, mint fővállalkozó. A Sentinel-6 műholdak, miközben precízen meghatározzák mindenkori pozíciójukat, radaros módszerrel igen pontosan mérik az alattuk levő óceánfelszíntől való távolságukat. Az adatokból a kutatók a tengerfelszín változásait és az óceáni áramlásokat tudják követni. Hosszú távon az altiméteres műholdak több generációjának mérési sorozatai értékes adatokkal szolgálnak a földi éghajlat változásával kapcsolatban is. A mérések alapvető fontosságúak az óceánok modellezéséhez, a vízmagasság hosszú távú változásának kimutatásához. Ez utóbbi információt a part menti, sűrűn lakott régiók védelmében is felhasználhatják. Napjainkban a tengerfelszín globális átlagban évente 3 mm-rel emelkedik, a klíma felmelegedésének következményeként.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021