Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Elindult a Sentinel-3B
(Rovat: GMES - Copernicus - 2018.04.26 07:15.)

Az európai Copernicus földmegfigyelő program legújabb űreszköze Pleszeckből egy Rokot hordozórakétával állt alacsony poláris pályára.

A Sentinel-3B startja április 25-én, magyar idő szerint 19:57-kor volt az észak-oroszországi indítóhelyről. A műhold végleges pályáját a rakéta Briz-KM végfokozata alakította ki. A felbocsátást az Európai Űrügynökség (ESA) rendelte meg, amely a műhold megépítéséért és pályára állításáért felelt. Maga a Copernicus program, amelynek a mostani Sentinel immár a hetedik dedikált műholdja, az Európai Unió finanszírozásában valósul meg.


Az utolsó simítások egyike a start előtt: a rakéta már bezárult orrkúpjának felmatricázása. Maga a műhold, amely a képen természetesen már nem látszik, március közepén érkezett meg az oroszországi indítóhelyre. (Kép: ESA / S. Corvaja)

A Sentinel-3B egy műholdpáros második tagja. Nevében a 3-as szám a Copernicus program összetett feladatot ellátó, az óceánok, a szárazföld, a jégtakaró és a légkör vizsgálatára is alkalmas sorozatára utal. Azonos felszereltségű társa, a Sentinel-3A több mint két évvel ezelőtt, 2016. február 16-án indult – ugyaninnen, ugyanilyen hordozóeszközzel.

A Sentinel-3B startjának felvétele. (Forrás: ESA)

A Sentinel-3 műholdpáros tagjainak fedélzetén egy közepes felbontású, több (összesen 21) hullámhossz-tartományban érzékeny optikai kamera, egy a felszínhőmérséklet mérésére alkalmas infravörös sugárzásmérő, egy mikrohullámú sugárzásmérő, és egy az apertúraszintézis elvén működő radaros magasságmérő (altiméter) repül. A műholdak 815 km magas, közel a Föld pólusai fölött elhaladó pályán követik egymást. A végső konfigurációban a B jelű űreszköz 140°-kal marad le az A jelűtől. Kezdetben azonban a két Sentinel-3 hold sokkal közelebb kering majd egymáshoz. A mintegy négy hónaposra tervezett tesztperiódus célja a már két éve működő és a frissen felbocsátott műholdon levő műszeregyüttesek pontos kalibrációja.

Ha véget ér a Sentinel-3B beüzemelése és kalibrációja, adatai ugyanúgy bekerülnek majd a Copernicus szabadon hozzáférhető adatbázisába, mint a program más műholdjainak adatai. A Sentinel-3 különféle alkalmazásairól mi is beszámoltunk már. Ezek közül kiemelésre érdemes a tengervíz felszíni hőmérsékletének és a vízszint változásainak mérése, az időjárás-előrejelzési modellszámítások segítése, a tengerek szennyezettségének felmérése. A szárazföldek fölött a Sentinel-3 adatokat például a felszínborítás, a növényzet, a városi hőszigetek, az erdőtüzek vizsgálatára lehet alkalmazni.

A Sentinel-3B felbocsátásával teljessé válik a harmadik műholdpáros is, hiszen a radaros Sentinel-1 és az optikai-infravörös távérzékelő Sentinel-2 már mind az A, mind a B jelű műholdjával a felhasználók rendelkezésére áll.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023