Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Légszennyezettségi előrejelzés
(Rovat: GMES - Copernicus, Az emberi élet védelme , Környezetünk védelme - 2018.04.08 08:15.)

A Sentinel műholdak adatai alapján az Euronews naponta a légszennyezettségre és az éghajlat változására vonatkozó információkat tesz közzé.

A középtávú időjárási előrejelzések európai központja (ECMWF, European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) működteti a Copernicus légkörfigyelő szolgáltatást (CAMS, Copernicus Atmosphere Monitoring Service) és a Copernicus éghajlatváltozási szolgáltatást (C3S, Copernicus Climate Change Service, amely azonban nem tévesztendő össze a hasonló rövidítésű magyar űripari vállalkozással). Az ECMWF független, kormányközi szervezet, amelynek 34 tagállama, illetve együttműködő állama van. A szervezet az Euronews tévécsatornával összefogva naponta 24 órára szóló légszennyezettségi előrejelzést, valamint havonta éghajlat-változási összefoglalót tesz közzé.


Az Euronews és a Copernicus a képen látható formában, naponta kétszer teszi közzé levegőszennyezettségi előrejelzéseket. (Kép: Copernicus)

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2017-es levegőminőségi jelentése megállapítja, hogy a rossz levegőminőség elsősorban a városi területeken jelentős gazdasági károkat okoz, növeli az orvosi ellátás költségét és csökkenti a termelékenységet. Ezért az emberek napi tevékenységének megtervezéséhez előnyös, ha a környezetükre érvényes, aktuális, a levegő várható szennyezettségére vonatkozó információhoz juthatnak. Ezen információk közzétételére vállalkozik az Euronews. A szakemberek a jelentősebb európai nagyvárosokra megállapítják, és 1–5 közötti fokozatba sorolják a levegő szennyezettségének várható értékét. Az adatokat reggel és este frissítik, az egyperces adást pedig közép-európai idő szerint 6:45-kor és 18:40-kor láthatják a nézők.


Az egyperces éghajlati információk egy képkockája. (Kép: Copernicus)

A havonta készülő éghajlati összefoglaló olyan aktuális eseményekről, elsősorban természeti katasztrófákról, árvizekről, aszályról, erdőtüzekről számol be, amelyek közvetlen összefüggésben állnak bolygónk változó éghajlatával. Az adást minden hónap 15-én közép-európai idő szerint 8:15-kor láthatják a nézők.

Az Euronews és a Copernicus levegőminőség-előrejelzési szolgáltatásának előzetese. (Forrás: Euronews NETWORK, YouTube)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024