Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

REMEDI
(Rovat: GMES - Copernicus, Hazai kutatóhelyek és űripar , Környezetünk védelme - 2017.11.17 07:15.)

Az NKFI Alap támogatásával megvalósuló EUREKA minősítésű projekt földmegfigyelési adatok felhasználásával célozza a hulladékgazdálkodás hatékonyabbá tételét.

A REMEDI projekt (Hulladékgazdálkodás Döntéstámogatása Földmegfigyelési Technológiával) első munkaszakaszát idén kezdte el a GeoAdat Szolgáltató Kft. csapata.

Az Európai Unió egyik kiemelt célja a környezettudatos hulladékgazdálkodás. Több uniós tagországban, köztük Magyarországon is jelentős összegű fejlesztések történtek az elmúlt időszakban. A REMEDI projekt célja hulladéklerakás azonosítása és nyomon követhetővé tétele annak érdekében, hogy a nem előírásszerűen (ellenőrizetlenül) tárolt hulladékról vagy illegális hulladéklerakókról mérhető és objektív információ álljon rendelkezésre a piaci és nem piaci résztvevőknek, valamint a hatásviselőknek. Az alkalmazott technológia a műholdas távérzékelés. A REMEDI nyújtotta információ az illegális és ellenőrizetlen hulladéklerakás felszámolását támogatja, a hulladéklerakás folyamatát ellenőrzött és tervezhető folyamattá teszi, illetve az emiatt jelentkező – a későbbiekben jelentős mértékű – költségek csökkenthetővé válnak.

Célterületek:

A detektálás (technológia és ráépülő szolgáltatás) célja az illegális hulladéklerakók felderítése adott területről – elsősorban a környezetvédelmi célok szolgálatában.

A monitoring (technológia és ráépülő szolgáltatás) célja a nem ellenőrzött vagy illegálisan lerakott hulladékmennyiségek mérése (köbölése) az illegális, valamint a szabályozottan működő regionális hulladéklerakók területén. A monitoring a logisztikai célok mellett a lerakási járulék ellenőrizhetővé tételét szolgálja és egy minőségbiztosítási folyamatot képez.


Digitális jelentésképző folyamatok a REMEDI projektben.


Változáskövetés a Sentinel műholdcsalád adatainak komplex felhasználásával (Image Fusion).

A kísérleti fázis eredményeiről a későbbiekben számolunk be.

Elérhetőség:
GeoAdat Szolgáltató Kft.
projektvezető: Dr. Fülöp Györk
1088 Budapest, Szentkirályi utca 8.
telefon: +36 1 469 0033
e-mail: geoadat@geoadat.hu

(Forrás: GeoAdat Kft. sajtóközlemény)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021