Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A jövő évtized Sentinelje
(Rovat: GMES - Copernicus, Környezetünk védelme - 2017.10.01 08:15.)

A Sentinel–4 valójában nem műhold, csak műszercsomag, első darabja is csak 2023-ban áll pályára, az ESA legújabb kiadványa azonban részletesen ismerteti.

A Copernicus program részeként fejleszti az ESA a Sentinel–4 küldetést, amelynek célja a légköri gázok folyamatos monitorozása, különös tekintettel a troposzférában előforduló, kritikus jelentőségű gázokra, az aeroszolokra és a felhők tulajdonságaira. Ennek megfelelően a küldetés a Copernicuson belül elsősorban a légköri szolgáltatásokhoz járul majd hozzá. A küldetés két vonatkozásban is eltér a többi Sentineltől. Egyrészt a Sentinel–4 nem önálló műhold, hanem olyan műszeregyüttes, amelyet a harmadik generációs Meteosat (MTG, Meteosat Third Generation) műholdakra szerelnek fel. Ebből következik a másik újdonság is: míg a többi Sentinel alacsony Föld körüli pályán kering, az MTG holdak fedélzetén működő Sentinel–4 geostacionárius pályáról végzi a megfigyeléseket. Az önálló műholdakhoz hasonlóan a Sentinel–4-ből is kettő készül, amelyek az MTG–S1 és az MTG–S2 (MTG Sounder) műholdakra kerülnek, várható indításuk 2023, illetve 2031 (az EUMETSAT honlapja szerint).


A legújabb ESA-kiadvány borítója a geoszinkron pályán keringő MTG–S műholdra szerelt Sentinel–4 képével. (Kép: ESA)

A folyamatos mérések legfontosabb eredményei az O3 (ózon), az NO2 (nitrogén-dioxid), az SO2 (kén-dioxid), a HCHO (formaldehid), a glioxál (CHOCHO) és az aeroszolok optikai mélysége, amely adatokat óránként határozzák meg nagy térbeli felbontással. A Sentinel–4 egyetlen műszere ennek megfelelően egy nagy felbontású spektrométer, amelyik az ibolyántúli (305–400 nm), a látható (400–500 nm) és a közeli infravörös tartomány (750–775 nm) egy-egy sávjában dolgozik. A térbeli felbontás 8 km, míg a spektrális felbontás az egyes sávokban 0,12 nm és 0,50 nm között változik. A műszer látótere kelet–nyugati irányban 8,8°, észak–déli irányban pedig 16,6° széles, így Európát és Észak-Afrikát (a Szaharát) fedi le. A műszer az optikai egységen kívül két további részből áll, az egyik a berendezés vezérlését, a másik a letapogatás irányítását végzi. A műszercsomag tömege 200 kg, átlagos teljesítményfelvétele 180 watt, adattovábbítási sebessége <30 Mbit/s.

A Sentinel műholdcsalád tagjai. (Forrás: ESA)

Maga a vaskos (92 oldalas) kiadvány áttekinti a Copernicus program egészét és a Sentinel–4-et megelőző, hasonló küldetések történetét, részletes ismertetést ad a Sentinel–4 küldetésről, a műszerekről és azok teljesítőképességéről, működési módjáról. Megtalálható a földi szegmens leírása, majd felsorolja azokat az adatokat, amelyek a felhasználók számára az adatfeldolgozás különböző szintjein elérhetők lesznek.


Fantáziarajz a harmadik generációs Meteosat (MTG) műholdak egységeként készülő Sentinel–4 műszercsomagról. (Kép: ESA / P. Carril)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024