Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Térképen a német mezőgazdaság
(Rovat: GMES - Copernicus, Mezőgazdaság , Környezetünk védelme - 2017.09.16 08:15.)

Az európai Sentinel-2 és az amerikai Landsat-8 műholdak felvételei alapján összeállították Németország 2016-ra érvényes szántóföldi növénytermesztési térképét.

Az analízis során nem kevesebb mint 2,2 TB adatmennyiséget használtak fel. A térképen 21 különböző felszínborítás-típus, ezen belül 15-féle szántóföldi növény szerepel színkódolással. Az optikai és infravörös hullámhosszakon készített műholdfelvételek közül kiválogatták a tiszta (felhőmentes) időszakokban készülteket, a legjobb képpontok alapján összesen 45 darabból álló képsorozatot állítottak elő. Mindegyik ilyen kép egy-egy 10 napos időszakra vonatkozóan jellemezte a felszín fényvisszaverő képességét. A mért értékek utalnak a felszínborítás és a növényzet típusára.


Egész Németország egységes növénytermesztési térképe 2015 októberétől 2016 végéig gyűjtött műholdas távérzékelési adatok felhasználásával készült. Az eredeti térkép felbontása 30 m-es. (Kép: módosított Copernicus Sentinel és Landsat adatok 2015–2016 / Humboldt University Berlin / P. Griffiths, ESA Living Planet Research Fellow / NASA / Harmonized Landsat–Sentinel initiative)

Bár az eljárást még tovább szeretnék finomítani, a három tartományban (Brandenburg, Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Bajorország) végzett helyszíni ellenőrzések tanúsága szerint a térkép általános megbízhatósága 76%-os. Bizonyos növénytípusok, így a repce, a kukorica és a cukorrépa esetén 90%-ot meghaladó pontossággal tudták a termesztésükhöz használt szántóföldeket azonosítani.

Ilyen részletes, egy egész országra vonatkozóan egységes felszínborítási térképnek többféle alkalmazása lehetséges. Felhasználhatják az agrár- és környezetpolitikai döntéshozók, hosszabb időszakon át pedig a műholdas alapú térképek segítségével követhető a felszínborítás változása.

Az európai Copernicus program Sentinel-2 műholdjai 13 hullámhosszon érzékenyek, köztük három sáv a spektrum „vörös végén” különösen hasznos a növényzet állapotának, növekedésének nyomon követéséhez. A fedélzeti berendezéseket úgy tervezték, hogy a Sentinel-2 adatai a növénytípusok meghatározása mellett például a levélzet felületének, klorofill- és víztartalmának méréséhez is jól alkalmazható legyen. (Forrás: Sentinel blog)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024