Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Évszakok váltakozása
(Rovat: GMES - Copernicus - 2017.08.06 08:15.)

A Sentinel–3A a Föld globális és komplex megfigyelését végzi. Az adatok alapján például a vegetáció és a felszíni hőmérséklet változása is követhető.

A 2016 februárjában indított Sentinel–3A az ESA és az EU Copernicus programja űrszegmensének legnagyobb teljesítőképességű és legbonyolultabb műholdja. A műhold kulcsfontosságú oceanográfiai megfigyeléseket végez, de éppilyen fontosak a felszínborítás változásaira és a vegetáció egészségi állapotára vonatkozó információi. A szabadon hozzáférhető adatoknak köszönhetően az eddiginél sokkal könnyebben követhetők a globális változások, például a növényzet tavaszi fejlődése az északi félgömbön.

Az első animáció az óceánok és a szárazföldek színét mérő műszer (OLCI) adatai alapján készült, és a növényekben levelében található klorofill mennyiségének változását mutatja. A 2017. április 1. és május 27. közti időszakban jól látható a tavasz előrenyomulása az északi félgömbön észak felé, illetve főként Dél-Amerikában a vegetáció északra húzódása az ősz beköszöntével.


A Sentinel–3A az óceánok és a szárazföldek színét mérő műszerével (OLCI) azonosítható a növények klorofillja. Az animáció, amelyből itt egy képkocka látható, a klorofilltartalom 2017. április 1. és május 27. közti változását mutatja. A trópusi esőerdők állandóan magas klorofillszintje mellett feltűnő a vegetáció előrenyomulása az északi félgömbön a sarkvidék felé. A klorofill-index 1 és 6,5 között változik. (Forrás: Copernicus Sentinel adatok 2017, feldolgozás: University of Southampton – J. Dash / Brockman Consult / S3-MPC)

Az ilyen és ehhez hasonló „termékek” elkészítése mérföldkövet jelent a Sentinel–3 adatainak hasznosítása terén. A műhold indítása után hónapokig tartott a műszerek pontos kalibrálása, a fedélzeti rendszerek beszabályozása. Ezt követően a műszerek „közvetlen adatai” már elérhetők voltak. Mostantól viszont újabb minőségi előrelépést jelent a például animációk formájában vagy más módon feldolgozott eredmények megjelenése. (Egy másik műszer, a radar altiméter ilyen szinten feldolgozott adatai már tavaly december óta elérhetők.)


A Sentinel–3A. (Fantáziakép: ESA / ATG medialab)

A küldetés felelőse az ESA részéről elmondta, hogy a Sentinel–3A minden tekintetben beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az adatok feldolgozása tekintetében az ESA szorosan együttműködik az Eumetsattal, mert előbbi a szárazföldekre, utóbbi az óceánokra vonatkozó adatok hasznosítható termékekké történő feldolgozásának felelőse. A mérések jól kiegészítik a két Sentinel–2 műhold, illetve a főként a vegetáció megfigyelését végző Proba–V eredményeit.

A Sentinel–3A mérései alapján a felszín hőmérsékletének változásai is követhetők, ami nemcsak az éghajlatváltozás kutatása és az időjárás-előrejelzés számára fontos, hanem például a várostervezést is segíti. Az év hátralévő részében várhatóan a tüzek nyomon követését lehetővé tevő termékek is elérhetővé válnak.


Az animáció, amelyből itt a kezdőképet láthatják, a szárazföldek felszíni hőmérsékletének változását mutatja 2016. július és november közt. A térképtől jobbra látható színskála a 200–340 K közti hőmérsékletnek megfelelő színeket mutatja. (Forrás: Copernicus Sentinel adatok 2016, feldolgozás: UK National Centre for Earth Observation / University of Leicester)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024