Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Már dolgozik a legújabb Sentinel
(Rovat: GMES - Copernicus - 2016.07.21 07:15.)

Befejeződött a próbaüzem és a kalibráció – az ESA átadta üzemeltetésre a Sentinel–3A műholdat az Eumetsatnak.


A Sentinel–3A. (Kép: ESA / ATG medialab)

A februárban indított műhold műszereit és fedélzeti rendszereit aprólékosan beszabályozták és kipróbálták, így július 13. óta az Eumetsat szervezet az ESA-val közösen üzemelteti a Copernicus program űrszegmensének legújabb tagját. A műhold alapfeladata az óceánok és a szárazföldek vizsgálata, de egyes műszerei a jégtakarót és a légkört is figyelik.

A Sentinel–3A fontos feladata a rutinszerű és folyamatos oceanográfiai megfigyelés. Követi a tengerekben a biológiai produktivitást éppúgy, mint a szennyeződéseket, feltérképezi a vízszint változásait, valamint a mérései alapján a biztonságos hajózási útvonalakra vonatkozó előrejelzéseket készíthetnek. Ami a szárazföldeket illeti, a felszínborítást éppúgy megfigyelik, mint a vegetációt, a városi hőszigeteket és az erdőtüzeket.A szárazföld nappali és éjszakai hőmérséklete Európa délnyugati részén a Sentinel–3A június 20/21-i mérései alapján (Kép: Copernicus Sentinel data 2016 / ESA)

A továbbiakban az ESA a felelős a Sentinel–3A szárazföldi adataiért, az Eumetsat pedig a tengerekre vonatkozóakért. Mindkét típusú adatot az EU irányításával működő Copernicus szolgáltatáson keresztül bocsátják a felhasználók rendelkezésére. A műhold működőképességének ellenőrzése az ESA feladata marad. A műhold működését legalább egy évtizedre tervezik.


Örvények és algavirágzás a Balti-tengeren. A felvételt a Sentinel–3A műhold június 23-án készítette, a tengerek és a szárazföldek színét vizsgáló OLCI műszerrel. A kép alsó részén a tengerpart Rügen szigetétől Gdański-öbölig látható, balra fent a svéd partok és Bornholm helyezkednek el, középen fent pedig Öland déli fele látszik. (Kép: Copernicus Sentinel data 2016 / HZG)

Az elkövetkező hónapok legfontosabb feladata a felhasználók megismertetése a műhold nyújtotta lehetőségekkel. Az első feldolgozott adatok várhatóan már szeptemberben eljutnak a felhasználókhoz. A teljes lefedettség biztosításához a Sentinel–3A vele tökéletesen azonos párját most készíti az ESA, pályára állítása 2017-ben várható. A Sentinel műholdak adataihoz – az EU és az ESA adatpolitikájának megfelelően – a felhasználók ingyenesen juthatnak hozzá.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024