Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Zachariae-gleccser
(Rovat: GMES - Copernicus, Környezetünk védelme - 2016.05.12 12:15.)

A Sentinel-1A radaros földmegfigyelő műhold idei méréseiből készített kép kiemeli a változásokat a gleccser környékén.

A gleccser (Zachariae Isstrom) Grönland északkeleti részén található. A számítások szerint annyi jeget tartalmaz, hogy ha mind elolvadna, akkor globálisan 46 cm-rel emelné meg az óceánok vízszintjét. Teljes olvadásról nincs szó, de az utóbbi években a gleccser dinamikája megváltozott, nagyméretű jéghegyek szakadtak le róla.

Az alábbi kép az európai Copernicus földmegfigyelő program 2014 óta pályán levő első műholdja, a Sentinel-1A mérései alapján készült. Az apertúraszintézis elvén működő radarral felszerelt, poláris pályán keringő űreszköz három amplitúdóképét használták fel hozzá, amelyek 2016. február 15-én, március 10-én és április 3-án készültek. Mindegyikhez más-más színt társítottak a három alapszínből (vörös, zöld és kék), majd a képeket kombinálták. Így a változatlanul maradt felszín fehér színű, illetve a szürke különféle árnyalataiban mutatkozik. Az eltérő időpontokban más radar-visszaverődést produkáló részek színesek.


(Kép: Copernicus Sentinel data 2016 / ESA)

A szivárvány színei a kép jobb oldalán a tenger jégtakarójának változását szemléltetik. Magának a Zachariae-gleccsernek a vége a kép bal oldalának közepén látható. Évente kb. ötmilliárd tonna jeget veszít, ami az óceánba kerül. A kutatók megállapították, hogy a gleccser alját felgyorsult ütemben erodálja a melegebb tengervíz. A Zachariae és a tőle északra található közeli Nioghalvfjerdsfjorden-gleccser (szerencsére csak leírni kell a nevét, kimondani nem) aközé a hat nagy gleccser közé tartozik, amelyek viselkedését a Sentinel-1A mérései alapján közel valós időben monitorozzák. A brit sarkvidéki megfigyelési és modellezési központ (Centre for Polar Observation and Modelling) honlapján Grönland mellett az Antarktisz legfontosabb gleccsereinek sebességéről is található naprakész információ.

A sarkvidéki területek a legelsők, ahol tetten érhető a klímaváltozás hatása. Ezért fontos, hogy megbízhatóan és hosszú időn át figyelemmel kísérjék az ottani változásokat. Erre a feladatra a műholdak, s különösen a hosszú időtartamra tervezett Sentinel sorozat tagjai jó megoldást nyújtanak. A radaros Sentinel-1A párja, a Sentinel-1B nemrég állt pályára, most még a műszerei beüzemelése folyik.

A Zachariae-gleccser radarképe szerepelt az Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelési videóinak sorozatában.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024