Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Sentinel–3A meglovagolja a hullámokat
(Rovat: GMES - Copernicus - 2016.04.05 07:15.)

Az első képek után a tenger hullámzására vonatkozó adatokat is közreadtak a Sentinel–3A mérései alapján.

Bekapcsolása után a műhold radar altimétere először a világ legviharosabb tengere, az Atlanti-óceán északi része fölött repülve mérte meg egy sávban a tengerfelszín magasságát. A Golf-áramlattal összefüggő jelenségeket mutató méréssorozat eredménye jól illeszkedik a tengerfelszín magasságát mutató, korábbi mérések (CryoSat, Jason–2 és SARAL/AltiKa műholdak) alapján készített háttérképre.


A CryoSat, a Jason–2 és a SARAL/AltiKa műholdak mérései alapján készített háttérkép a tengerfelszín magasságát mutatja, erre vitték rá a nagyjából a Golf-áramlat mentén elrepülő Sentinel–3A első radarméréseinek az eredményét (a keskeny sáv a kép alsó széle közepétől nagyjából Grönlandig). (Kép: Copernicus Sentinel data 2016 / CMEMS)

A Sentinel–3A méréseiből a tengerfelszín mindenkori magassága, a hullámmagasság és az óceánok fölötti szélsebesség egyaránt levezethető. A világtengerek vízszintje az elmúlt 20 évben átlagosan évente 3 milliméterrel emelkedett, de egyes helyeken az átlagtól jelentős eltérések is tapasztalhatók. Ennek a folyamatnak a részleteit is vizsgálni tudja a Sentinel–3A. A szakemberek az első mérési eredményeket ígéretesnek tartják. A mérések elemzése az óceáni áramlások pontosabb feltérképezését is lehetővé teszi, ami a hajózás biztonsága szempontjából érdekes. Ugyanezt a célt szolgálja a hullámok magasságának mérése, a különösen viharos területek azonosítása. A műszerek lehetővé teszik a tengeri jég, a jégmezők, a folyók és a tavak pontos feltérképezését.


A Sentinel–3A apertúraszintézises radarberendezésével néhány Föld körüli keringésen át mérték a tenger hullámainak átlagos magasságát. A folyamatos mérések a hajózás biztonsága szempontjából is jelentősek lesznek. (Kép: Copernicus Sentinel data 2016)

Az altimétert korábban már a CryoSat és a Jason műholdakon is használták. Az első méréseket kis felbontású (300 m) üzemmódban végezték. A Sentinel–3A lesz az első műhold, amelyik ezzel az apertúraszintézises altiméterrel bolygónk teljes felszínét feltérképezi.


A Sentinel–3A elsősorban a Copernicus tengeri, másodsorban a szárazföldi szolgáltatásához gyűjt adatokat. (Kép: ESA / ATG medialab)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024