Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Pályán a Sentinel-3A
(Rovat: GMES - Copernicus, Időjárás és előrejelzése , Környezetünk védelme - 2016.02.17 07:15.)

Újabb taggal bővült az európai Copernicus program földmegfigyelő műholdjainak sora. Az óceánok hőmérsékletét, színét, vízszintjét méri majd – és még sok minden mást.

Az Európai Unió és az Európai Űrügynökség (ESA) programjában a Sentinel-3 sorozat tagjainak feladata az óceánok, tengerek, szárazföldek és a jéggel borított területek vizsgálata. Most ennek a sorozatnak az első darabja állt pályára, Sentinel-3A jelzéssel.


A Sentinel-3A műholdat a majdani manőverezéshez és a pálya tartásához szükséges, erősen mérgező hidrazin hajtóanyaggal töltik fel az indítás előtt Pleszeckben. (Kép: ESA)

A start február 16-án, magyar idő szerint 18:57-kor egy Rokot hordozórakéta és Briz-KM végfokozata segítségével történt. A műhold alacsony, a felszín felett 815 km-re húzódó, közel a Föld pólusai fölött elhaladó (majdnem 99°-os hajlásszögű) napszinkron pályáról végzi majd méréseit.

Amint műszereinek beüzemelésével elkészülnek, a Sentinel-3A szolgálatszerűen, a nap 24 órájában, az év 365 napján át a mérések elvégzésétől számított három órán belül bocsátja rendelkezésre adatait. A Copernicus program adatpolitikája értelmében a műholdas mérések szabadon hozzáférhetők lesznek bármilyen felhasználó számára. A műhold fedélzetén egy közepes felbontású, több (összesen 21) hullámhossz-tartományban érzékeny optikai kamera, egy a felszínhőmérséklet mérésére alkalmas infravörös sugárzásmérő, egy mikrohullámú sugárzásmérő, és egy az apertúraszintézis elvén működő radaros magasságmérő (altiméter) repül.


A Sentinel-3A Föld körüli pályán. (Fantáziakép: ESA / ATG medialab)

A Sentinel-3A adatait elsősorban a tengerek, óceánok megfigyelésére, időjárás-előrejelző számításokhoz alkalmazzák majd. Emellett a tengerszint változását követik és a tengerfelszín topográfiáját mérik vele, valamint a szárazföldeken a felszínborítás változásainak megfigyelésére tervezik használni. Alkalmas lesz a növényzet állapotának megfigyelésére és tüzek detektálására.

Virtuálisan körberepülhetjük a Sentinel-3A műholdat. A Thales Alenia Space vezette konzorcium által épített űreszköz azonos felszereltségű párja, a Sentinel-3B várhatóan 2017-ben áll pályára. (Videó: ESA / ATG medialab)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023