Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szárazon és vízen
(Rovat: GMES - Copernicus, Mezőgazdaság , Környezetünk védelme - 2015.08.12 07:15.)

A június 23-án indított Sentinel–2A műhold megfigyelései a mezőgazdaságtól a vízgazdálkodásig a legkülönbözőbb területeken hasznosíthatók.

A Sentinel–2A az Európai Űrügynökség (ESA) és az EU közös, műholdas földmegfigyelő rendszere, a Copernicus űrszegmensének második darabja. (Ellentétben a radaros megfigyeléseket végző Sentinel–1A-val, ez a műhold a látható és az infravörös tartományban dolgozik.) Egyelőre a műhold még nem kezdte meg az operatív működést, csak a kalibrálása folyik, ám a működés első hónapjában készített felvételek érzékeltetik, milyen szerteágazóak lesznek az adatok hasznosítási lehetőségei.


A Sentinel–2A hamisszínes felvétele a szaúd-arábiai Tubarjal közelében fekvő, öntözött mezőgazdasági területekről. A körök közepén egy-egy kút található, a körülötte lévő területet a körbe járó csőrendszer öntözi (az öntözött területeket látva aligha meglepő, hogy a talajvízszint süllyedése éppen az Arab-félszigeten ez egyik legerőteljesebb. (Kép: Copernicus Sentinel data 2015 / ESA)

Fontos a felszíni vizek megfigyelése. Figyelemmel kísérhetőek a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó vizes élőhelyek, és az ott bekövetkező változások. A műholdas adatok alapján megállapítható a vízminőség, ami nemcsak a víz felhasználása szempontjából hasznos, de a fürdésre alkalmas és alkalmatlan partszakaszok is elkülöníthetők.


A Sentinel–2A által július 4-én Velencéről és a lagúnáról készített felvételén követhető az üledék útja a part menti vizekben. (Kép: Copernicus Sentinel data 2015 / ESA / RBINS)

A műholdas megfigyelésekből szerzett információk hasznosak az erdőgazdálkodás számára. A Sentinel–2A adatai segítségével követhetők az erdőterületek változásai, az erdőpusztítás éppúgy, mint az erdőtelepítések, de felmérhetők az erdőtüzek által elpusztított területek is.


A Sentinel–2A a vízgazdálkodást is segíti. A felvételeken jól elkülöníthetők a szárazföldek belsejében lévő víztömegek, tavak, amelyekben a vízminőség változása és az egyéb változások is követhetők (a képen: Spanyolország déli része, jobbra Gibraltárral, július 12-én). (Kép: Copernicus Sentinel data 2015 / ESA / JRC)

A Sentinel–2 képalkotó rendszere a látható és az infravörös tartományban 13 sávban végez megfigyeléseket. Legfontosabb újdonsága, hogy a színkép vörös végén három sávot különítettek el, ami elsősorban a vegetáció állapotának felméréséhez hasznos, de a korábbi műholdfelvételekhez képest könnyebbé teszi a különböző növényfajták elkülönítését.


Az optikai tartományban dolgozó Sentinel–2A a színkép vörös vége környékén három sávban vizsgálja a felszínt. Ennek köszönhetően a műholddal kapott multispektrális képeken a korábbinál könnyebben elkülöníthető a napraforgó (narancssárga) a kukoricától (sárga). A július 6-án készült képen Tolouse (Franciaország) környéke látható. (Kép: Copernicus Sentinel data 2015 / ESA / University of Louvain / CESBIO)

A műhold párját, a Sentinel–2B-t 2016-ban tervezik pályára állítani. Attól kezdve a páros ötnaponként fogja tudni megfigyelni a földfelszín egyazon területét, ami lehetővé teszi a viszonylag gyors változások, például a gleccserek mozgásának, visszahúzódásának jobb időbeli felbontású követését.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021