Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Florida radaros műholdképen
(Rovat: GMES - Copernicus, A hét képe - 2015.05.01 10:15.)

Az USA délkeleti államának egy részletét mutatja az európai Sentinel-1A földmegfigyelő műhold képe.

A félszigetet nyugatról a Mexikói-öböl, keletről az Atlanti-óceán határolja. Az alábbi képen, fent középen fekete színben látható másik víztömeg az Okeechobee-tó. (A vízfelszínek a radaros műholdképeken általában sötétek, mivel a többé-kevésbé sima felületről a függőlegeshez képest ferde szögben kibocsátott radarjelek nem az űreszköz irányába verődnek vissza.) A sekély, helyenként legfejlebb 4 m-es vízmélységű tó felszíne mintegy 1900 km2-es.


(Kép: Copernicus data 2014 / ESA)

A képet az Európai Űrügynökség (ESA) és az Európai Unió közös Copernicus programjának első műholdja, a Sentinel-1A adataiból készítették. A felvétel még 2014. november 13-án, szélessávú interferometrikus (Interferometric Wide Swath, ISW) módban, kétféle – függőleges és vízszintes – lineáris polarizációval készült. Ez utóbbi adott alkalmat a hamis színezésre, ami kiemeli a különböző polarizációs tulajdonságú felszínborítási típusok közötti különbségeket. Az ISW mód a szárazföldek fölött a Sentinel-1A alapbeállítása. Így 250 km széles sávokat képez le a műhold apertúraszintézises radarberendezése, 5 m × 20 m-es felszíni felbontással.


A képen főleg az Okeechobee-tótól közvetlenül délre (és a fenti kinagyított részleten) látható geometrikus minták a mezőgazdasági művelésre utalnak, a táblákon eltérő fajta növényekkel. Még délebbre a nagyobb egybefüggő terület az Everglades Nemzeti Park egy részét jelzi. Ez az édesvízi mocsárvidék az Egyesült Államok második legnagyobb területű nemzeti parkja, és az ország legnagyobb szubtrópusi védett területe. Az Everglages mocsarainak jellegzetes növénye a sás (sawgrass). Az Okeechobee-tó vizét egy rendkívül szélesen, nagyon sekélyen, igen lassan folyó víz vezeti le a Floridai-öböl felé. Ez táplálja a mocsarakat. A változatos, dús növényzet mellett – ami miatt a Füvek folyójának is nevezik a vízfolyást – olyan állatfajok élnek itt, mint az aligátor, krokodil, floridai párduc, és egy nagy termetű vízi emlős, a lamantin.

A képen az épített felületek jó radarvisszaverő képessége okán feltűnőek a városok, mint Miami (jobbra lent), illetve Fort Myers (balra).

A Sentinel-1A hamis színezésű radarképét az ESA heti földmegfigyelő videósorozatában is bemutatták. (Videó: ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024