Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Landsat és Sentinel-2
(Rovat: GMES - Copernicus, Amerikai távérzékelő műholdak - 2013.02.20 07:15.)

A készülő európai Sentinel-2 földmegfigyelő műholdak felvételeiből előállítandó adatok kompatibilisek lesznek a több mint négy évtizedes múltra visszatekintő amerikai Landsat rendszer legújabb holdjának adataival.

A Landsat nyolcadik műholdját épp a napokban állították sikeresen Föld körüli pályára Kaliforniából. A Sentinel-2 még nem tart itt: a két műholdból álló európai rendszer első tagjának felbocsátása csak 2014-re várható. A Sentinel-2 optikai távérzékelő holdak az Európai Unió és az Európai Űrügynökség (ESA) közös GMES (Global Monitoring for Environment and Security) programjának keretében készülnek. A program célja a műholdas távérzékeléssel nyert adatok minél szélesebb körű használata. Az azonos felszereltségű Sentinel-2 holdak több (pontosan 13) hullámsávban, nagy (10-20 m-es) felbontással szolgáltatnak majd űrfelvételeket, egyszerre 290 km-es sávokat lefedve, például mező- és erdőgazdasági, környezet- és természetvédelmi, katasztrófavédelmi alkalmazásokhoz. Amikor majd mindkét hold egyszerre pályán lesz, az Egyenlítő térségében 5 naponta, magasabb földrajzi szélességeknél 2-3 naponta tudnak megismételt méréseket végezni egy-egy adott terület felett.


Készül a Sentinel-2 teleszkópja. (Kép: Astrium-SAS)

Az ESA és a NASA mostani megállapodása az adatformátumok összehangolásáról mindenesetre jó hír az adatok majdani végfelhasználói számára. A Landsat és a Sentinel-2 együtt még gyakrabban lesz képes az újramérésekre, ami főleg gyors felszínváltozások, természeti vagy ember okozta katasztrófák esetén hasznos. Az együttműködés két fő lépésben valósul meg. Először közösen végzik a műholdfedélzeti érzékelők kalibrációját, hogy lehetővé tegyék: a szolgáltatott adatok egységesek legyenek. Vagyis az ugyanolyan földfelszíni területekről majdan készítendő Landsat és Sentinel-2 felvételekből egyforma információt lehessen kinyerni. A második lépés majd a Föld körüli pályáról végzett mérések összehasonlítása lesz.


A Sentinel-2 műholdak egyike a Föld körül. (Fantáziakép: ESA /P. Carril)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023