Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

GMES-ből Kopernikus
(Rovat: GMES - Copernicus, Környezetünk védelme - 2008.09.17 14:53.)

Kopernikuszról nevezték el az EU és az ESA egyik nagy, a környezetvédelmi és biztonsági célú műholdas távérzékelési alkalmazásokat összefogó közös programját.

Az eddig használt GMES (Global Monitoring for Environment and Security) mára szakmai körökben már eléggé elfogdottá vált, bár korábban (még 2006-ban) mi is beszámoltunk olyan diákpályázatról, amelyen jobban hangzó nevet kerestek a rövidítés helyett. Most a franciaországi Lille-ben megrendezett GMES Fórumon Günter Verheugen, az Európai Bizottság alelnöke jelentette be a névcserét.


Kiállítási stand a Lille-i rendezvényen. (Kép: CNES / F. Ploegaerts)

A Kopernikus a közös európai (EU-ESA) űrtevékenység másik zászlóshajója, a Galileo műholdas navigációs rendszer mellett. Ilyen értelemben a névadó kiválasztása jó ötletnek tűnik. (Más épkézláb indokot nehéz felfedezni abban, hogy a világképformáló 15-16. századi lengyel csillagászról kapta a nevét ez a program. - A szerk.) A kissé erőltetettnek tűnő indoklás szerint míg Kopernikusz, a csillagász „kimozdította” a Földet a világ középpontjából, a Kopernikus, mint program visszahozza azt, legalább a figyelmünk középpontjába...

A fórum a Kopernikus előkészítése jegyében telt. Bemutatkoztak az óceán, a szárazföld, a légkör megfigyelésére, a természeti és biztonsági kockázatok, a klímaváltozás kutatására már eddig létrehozott szolgáltatások. A résztvevők a program hosszú távon való fenntartásának biztosítását szorgalmazták. A Kopernikus űrszegmenséért (vagyis a műholdakért) az ESA felel. Az elmúlt három évtizedben az ESA számos földmegfigyelő holdat juttatott pályára, beleértve az EUMETSAT meteorológia szervezet kezelésében levő holdakat is. Az ERS-1, -2 és Envisat műholdak a környezeti és klímakutatás szempontjából is fontos méréseket végeztek ill. végeznek. Az új program keretében a Sentinel (magyarul őrszem) műholdsorozat előkészítése folyik. Az öt űreszköz radarméréseket, multispektrális optikai és infravörös méréseket végez, az óceánokat és a légkört figyeli majd. Az első három példány gyártási folyamata már el is kezdődött.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024