Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Galileo műholdak az űrkikötőben
(Rovat: Galileo, Navigáció és térképészet - 2021.10.20 07:15.)

Két Galileo műhold érkezett meg október elején a Francia Guyana-i űrkikötőbe, hogy a következő hónapra készen álljanak az indításukra.

Az európai navigációs műholdakat biztonságosan, konténerekben szállították át az Atlanti-óceánon egy Iljusin teherszállító repülőgép fedélzetén. A műholdak 2021. október 5-én hagyták el a hollandiai ESA ESTEC tesztközpontját, ahonnan először a liége-i reptérre szállították azokat, Belgiumba. Innen egy portói repülőtéri megállót követően, október 6-án estére érkeztek célállomásukra, a Francia Guyana-i Cayenne-be.


A 27. és 28. számú Galileo műholdakat tartalmazó konténereket a Cayenne-i Félix Eboué repülőtérről közúton szállították a kourou-i űrközpontba. (Kép: ESA / P. Muller)

Miután kirakodták a repülőgépről, a Kourou közelében lévő űrkikötőbe szállították a műholdakat, ahol biztonságos körülmények között kezdhették el az indítás előtt szükséges műveleteket. Ezek az első példányok a Galileo harmadik sorozatából (Batch 3), amelyeket még 10 db fog követni a közeljövőben. Mielőtt engedélyezték volna a felbocsátásukat, szigorú vizsgálatokon, teszteken estek át az ESA ESTEC központjában, Európa legnagyobb műholdas tesztlétesítményében, amely az utolsó állomásuk volt, mielőtt Dél-Amerikába indultak volna. A két műholdat együtt fogják felbocsátani egy Szojuz hordozórakétával. A tervek szerint 23 222 km-es magasságban állnak majd közepes Föld körüli pályára.


A két műhold és a Fregat végfokozat (arany színű borítással) elhelyezkedése a Szojuz orrburkolata alatt. (Fantáziakép: ESA / P. Carril)


Az orrburkolat leválása a műholdak pályára állítása közben. (Fantáziakép: ESA / P. Carril)

Velük együtt a Galileo konstellációja 28 műholdból fog állni, minél teljesebb szolgáltatást nyújtva a rendszer felhasználóinak. A 2021. novemberi indítás lesz a tizenegyedik felbocsátás az elmúlt 10 évben, de a következő évben is még további két műhold indítását tervezik. Ezeket később a többi Batch 3 műhold is követni fogja, melyek jelenleg az első teszteléseken esnek át. A Batch 3 műholdak pályára állításának befejeződésével a Galileo első generációjának telepítése véget ér. Ezzel párhuzamosan az új, második generációs Galileo műholdakat is fejlesztik már. A fejlett navigációs jelekkel és képességekkel rendelkező új nemzedék telepítése várhatóan 2024-ben kezdődhet el.

(Együttműködő partnerünk: Galileo blog, Lechner Tudásközpont, Kozmikus Geodéziai Obszervatórium)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024