Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Galileo a zordabb környezetben is bizonyít
(Rovat: Galileo, Biztonságos közlekedés - 2021.03.26 12:15.)

Egy nagyszabású gyorsvasúti infrastrukturális projekt norvégiai megvalósítása során is nélkülözhetetlennek bizonyult a Galileo műholdak segítsége.

A programban a Follo Line (Follobanen) Oslo és Ski városközpontja közötti vasúti közlekedését tennék lehetővé úgy, hogy az eddigiekhez képest az ingázási időt a felére csökkentenék. Ez hozzávetőlegesen 11 perces utat eredményezne a két város között. Ennek elérésére a vonal tartalmaz egy 19 km hosszúságú alagutat. Ezt egy olyan 2 km hosszú vágányszakasz követi, amelyet magas falak közé fektettek, hogy az esetlegesen lehulló szikláktól megvédje a személyvonatokat.


(Kép: Besse)

A szegmens építése során elengedhetetlen a centiméteres pontosságú helymeghatározás elérése, mind az automatizált ásási munkálatoknál, de a falak megfelelő kivitelezéséhez és a hatékony vízelvezető lejtők kialakításához is. Azonban a munkálatok alatt, a falak kialakítása során egymás után kezdtek meghibásodni az irányítórendszerek. A mélyedés blokkolta a műholdak láthatóságát, így a hagyományos GPS rendszerek meghibásodtak. Végül már csak azok a berendezések működtek a helyszínen, amelyek a Galileo jelének vételére is képes irányítórendszerrel voltak felszerelve.

A Galileo műholdas rendszert használók olyan előnyöket élvezhetnek munkáik során, mint a többutas jelterjedés jobb mérséklése, több frekvencia használata, vagy a több műholdkonstelláció használatát lehetővé tevő képesség. Minél több jelet ér el egy adott vevőkészülék, annál több információt gyűjthet be a rendelkezésre álló műholdakról. Például a Galileo többfrekvenciás vevői műholdanként öt jelet használnak, míg a kétfrekvenciás készülékek csak kettőt. A többfrekvenciás vevők így megbízhatóbbá teszik a helymeghatározást olyan helyeken, ahol a műholdak elérhetősége meglehetősen korlátozott. Ezen kívül további előnyük, hogy javítják a pontosságot az ionoszférikus hibák megoldásával is.

A norvégiai vasúti projekt megvalósítása során nem csak a magas falak jelentette kihívással kellett megküzdeni, de a több helyen előforduló fémkerítések is gondot okoztak. Egyfelől megakadályozták az alacsonyan lévő műholdak láthatóságát, másrészt pedig visszaverték a GNSS jeleket, többutas terjedést okozva, ami a helymeghatározás pontatlanságához vezet. A Galileóhoz hozzáférő vevők hasznot húzhatnak ennek a jelenségnek a mérsékléséből, lehetővé téve számukra, hogy megbízható adatokat kapjanak egy ilyen kihívást jelentő környezetben is. Ahogyan ez az eset is tanúsítja, a GNSS megfelelő működése létfontosságú a hasonló munkák során. A Galileo ebben a helyzetben valódi előnyt kínált a felhasználóinak, ezzel elkerülve az anyagi károkat és a munkák késését. Ahhoz, hogy az ebben a műholdas rendszerben rejlő lehetőségeket mindenki megfelelően kiaknázhassa, az Európai GNSS Ügynökség (GSA) szoros kapcsolatot ápol az ipari szereplőkkel, hogy a gyártók közvetíteni tudják ezeket a lehetőségeket az ügyfeleik számára is.

(Együttműködő partnerünk: Galileo blog, Lechner Tudásközpont, Kozmikus Geodéziai Obszervatórium)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024