Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Számít a pontosság: a Galileo előnyeiről
(Rovat: Galileo, Navigáció és térképészet , Nyereség a kontinensnek - 2019.07.27 07:15.)

A Galileo – „Számít a Pontosság” kampány máris erőteljes hatást ért el.

A kampány 2018 decemberében indult, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a Galileo jeleinek vétele különbséget jelenthet annak a csaknem háromnegyed milliárd embernek, akiknek a telefonja a Galileo hozzáadott pontosságát ki tudja használni.


Galileo műholdak. (Fantáziakép: OHB)

Majdnem 800 millió Galileo-kompatibilis okostelefon van jelenleg forgalomban, azonban a felhasználóik gyakran nincsenek tisztában a ténnyel, hogy a Galileo pontosabb, precízebb helymeghatározást biztosíthat, éppen ezért a népszerűsítés legfőbb célja az volt, hogy ezt megváltoztassa. A kampány egy videósorozattal indult, ahol hétköznapi szituációkon keresztül mutatták be, mennyire fontos lehet a lehető legpontosabb helymeghatározás.

2019 márciusától Európa-szerte közösségimédia-kampány is kezdetét vette, az üzenetek fellelhetőek voltak a Facebookon, az Instagramon és a Twitteren is. Az Európai Unió lakóit 24 nyelven próbálták elérni, ami összesen több mint 60 millió megtekintést eredményezett. A kampányra adott válasz lehengerlő volt. A videókat már több mint 2,5 millióan tekintették meg, több mint 95 ezer like-ot kaptak és majdnem 11 ezerszer osztották meg őket a különböző közösségi platformokon. Ezen kívül a 2019 június elején útjára indított Youtube hirdetések egy hét alatt csaknem félmilliós nézettséget generáltak, ami majdnem duplája az ott megjelenő hirdetések átlagos nézettségi rátájának. Az online kampányt külső hirdetésekkel is kiegészítették, ezek Európa különböző repterein, tömegközelekdési eszközein találhatóak meg.


Galileo adatokat is alkalmazó navigáció a Samsung S8+ telefonján. (Kép: ESA / G. Porter, CC BY-SA 3.0 IGO)

A Galileo életet menthet

A kampány második – jelenleg is futó – fázisa komolyabb hangvételű üzeneteket tartalmaz, amelyek rávilágítanak arra, hogy a Galileo hozzáadott pontossága a vészhelyzetek esetén is valódi különbséget jelent. A sorozatban bemutatott három videó azt illusztrálja, hogy a Galileo használata a telefonokban hogyan segítheti a sürgősségi segítséget nyújtó személyeket abban, hogy vészhelyzet esetén gyorsan megtalálják a bajba jutottat és elsősegélyt nyújthassanak, függetlenül attól, hogy az illető épp az erdőben kocogott, vagy egy számára ismeretlen városban érte baleset.

Mindezen pontossági tulajdonságok ismeretében az Európai Bizottság 2018 decemberében rendeletben rögzítette a 2022. március 17-től az Európai Unió piacára kerülő okostelefonok GNSS képességének, lefőképpen Galileo-kompatibilitásának bevezetését.

Ha bizonytalan vagy, hogy a készüléked Galileo-kompatibilis-e, ezen a linken megtekinthető az összes eszköz, ami a jelek vételére már alkalmas.

(Együttműködő partnerünk: Galileo blog, Lechner Tudásközpont, Kozmikus Geodéziai Obszervatórium)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024