Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Galileo közeljövőjéről
(Rovat: Galileo, Navigáció és térképészet - 2018.02.09 07:15.)

A Galileo navigációs rendszert már csak egyetlen felbocsátás választja el a 24 műholdból álló teljes lefedettség elérésétől.

Ennek kapcsán gyűltek össze a rendszerért felelős képviselők a Hollandiában található ESA központban, hogy megvitassák az átmenetet (Transition Programme) a Galileo második generációjának (Galileo Second Generation) kiépítéséhez.

A távlatokba tekintve nélkülözhetetlen a Galileo fejlesztésének a biztosítása, hiszen ez az alapja, hogy a jövőben is állandó képviselője legyen a navigációs iparnak. Éppen ezért fontos annak garantálása, hogy a 2020-as évek elejére a cserére szoruló műholdak pótlása biztosítva legyen. Az új műholdak megrendelése pedig már előrevetíti a Galileo második generációját, amely minden bizonnyal a több hozzáadott funkció mellett nagyobb teljesítménnyel bírna.

Az új generáció megtervezése érdekében az Európai Bizottság úgy döntött, hogy zöld utat ad az átmeneti programnak, amely a második generáció előkészítését hivatott biztosítani. Az Európai Bizottság az Európai GNSS Ügynökséggel karöltve meghívta a űrvállaltok képviselőit a hollandiai Noordwijkbe, hogy együttesen vitassák meg a Galileo jövőjét, illetve hogy egy rövid távú tervet mutassanak be az átmeneti programmal kapcsolatban.


Az ESA részéről a Galileo program és a navigációhoz kapcsolódó tevékenységek igazgatója, Paul Verhoef tart beszédet a 2018. január 26-án tartott éves navigációs napon. (Kép: ESA / Philippe Sebirot)

Az elmúlt években már több különböző területen is zajlott a technológiai fejlesztések ellenőrzése, hogy felmérjék azok alkalmazhatóságát az új generációs Galileo műholdaknál. A fejlesztéseket a Európai Globális Navigációs Műholdrendszer Fejlesztési Program (European Global Navigation Satellite System Evolutions Programme, EGEP) keretein belül kezdték meg, azonban a továbbiakban a Horizon 2020 Műholdas Navigációs Program berkein belül folytatják. Az ehhez szükséges 11 szerződés (Phase-B) aláírása már meg is történt, ami a folytatását jelentette annak az 50 technikai szerződésnek, amelyet 2017-ben írtak alá.

A következő 8 hónapban az összes köz- és privát szférában lévő érintettet bevonják a különböző forgatókönyvek és technológiai fejlesztések részletes kidolgozásában, hogy a Galileo második generációjának alapjául szolgáló átmeneti program irányvonala minél hamarabb kirajzolódjon.

A Galileo programmal kapcsolatos további híreket olvashatnak a BFKH FTFF Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumának Galileo blogján.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024