Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Galileo 9-10
(Rovat: Galileo, Navigáció és térképészet - 2015.09.11 08:15.)

Folytatódik az európai navigációs műholdrendszer kiépítése. Újabb két műhold állt pályára Kourouból, Szojuz rakétával.

A start a francia guyanai bázisról szeptember 11-én, magyar idő szerint 4:08-kor történt. Az Európai Unió és az Európai Űrügynökség (ESA) közös programja, a Galileo műholdrendszer ezzel a kilencedik és tizedik tagját is Föld körüli pályán tudhatja. Az előző Galileo indítás idén márciusban volt. A mostani két új műhold jelölése FOC-5 és FOC-6, ami azt jelenti, hogy a teljes kiépítettség (Full Operational Capability, FOC) fázisában ez a kettő az 5. illetve a 6. műhold. Korábban a kipróbálási szakaszban (In-Orbit Validation, IOV) már indítottak négy műholdat, amelyeket ugyancsak a majdani teljes konstelláció részének szántak. Így emelkedett most tízre a közepes magasságú Föld körüli pályákon keringő Galileo holdak száma. (Mint emlékezetes, az FOC-1 és FOC-2 holdak nem tudták elérni a számukra kijelölt pályákat, így – bár fedélzeti berendezéseik működnek – nem teljes értékűen szolgálják a helymeghatározást.) Végleges kiépítettségében a Galileo összesen harminc (24 aktívan működő és 6 pályán levő tartalék) műholdból áll majd, egyenletesen elosztva közepes (kb. 23,5 ezer km-es) magasságú, 55°-os hajlásszögű Föld körüli pályákon.


A legújabb két űreszközt is a német OHB System vállalat vezette konzorcium építette, és július végén repülővel érkeztek Európából Dél-Amerikába. (Kép: ESA / P. Muller)


A Galileo FOC-5 és FOC-6 jelzésű műholdak a kouroui szerelőcsarnokban, augusztus végén, közvetlenül azelőtt, hogy mindkettőjüket elhelyezték a hordozórakéta orrkúpja alatt. A nevük egyébként Alba és Oriana, amit korábban az Európa-szerte megrendezett gyermekrajzverseny spanyolországi és franciaországi győztesei után kaptak. (Kép: ESA / CNES / Arianespace / Photo Optique Video du CSG – J.M. Guillon)


A startra készülve, az indítóállásban. A két Galileo műholdból és az adapterből, valamint a végső pályát kialakító Fregat végfokozatból álló egységet függőleges helyzetben szerelték fel az orosz Szojuz rakéta már korábban (vízszintesen) összeállított három fokozatának a tetejére. (Kép: ESA / CNES / Arianespace / Photo Optique Video du CSG – P. Baudon)

Az idei év végéig (decemberben) még két Galileo holdat szeretnének indítani, ugyancsak egy Szojuz rakétával. Az egyiküket már tesztelik az ESA hollandiai kutatási és technológiai központjában (European Space Research and Technology Centre, ESTEC), a másik pedig már ezen a fázison is sikeresen túlesett. Utazásuk Kuorouba október második felében várható. Sőt a már csak 2016-ban indítandó 13. és 14. számú Galileo műhold is megérkezett az ESTEC-be, Noordwijkbe, tesztelésük helyére.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024