Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Galileo 5-6
(Rovat: Galileo, Navigáció és térképészet - 2014.08.23 07:15.)

Az európai műholdas navigációs rendszer újabb két eleme állt pályára Kourouból.

A már pályán levő, és a rendszer működőképességét igazoló négy Galileo műhold után végre megkezdődik az Európai Unió és az Európai Űrügynökség (ESA) nagyszabású közös programjának újabb nagy, végső fejezete (Full Operational Capability, FOC). Az előző, még a próbafázist jelentő holdak kettesével indultak, 2011 és 2012 októberében. Ezek ugyanúgy tagjai lesznek a végleges műholdrendszernek, mint az új sorozatot most kezdő két űreszköz, amelyek így az 5. és 6. sorszámot kapták. A teljes Galileo konstelláció 30 (24 aktív + 6 tartalék) műholdból áll majd, egyenletesen elosztva közepes (kb. 23,5 ezer km-es) magasságú, 55°-os hajlásszögű Föld körüli pályákon. A startra egy orosz gyártmányú Szojuz hordozórakéta és Fregat végfokozat segítségével augusztus 22-én, magyar idő szerint 14:27-kor került sor a Dél-Amerikában fekvő európai űrbázisról, a francia guyanai Kourouból. Az előző napra tervezett indítást a kedvezőtlen időjárás miatt kellett elhalasztani.


A két új Galileo holdat indító háromfokozatú Szojuz-2.1b (ST-B) rakétát hétfőn (18-án) szállították ki a starthelyre és állították függőleges helyzetbe, ahol később rákerült a hasznos teher (a Fregat-MT végfokozat plusz a két műhold) is. (Kép: ESA / CNES / Arianespace)

Az „európai GPS” új holdjainak gyártója a német OHB System vállalat. A fedélzetükre került, a navigációs rádiójeleket előállító berendezések a brit Surrey Satellite Technology cégnél készültek. Az űreszközök teljes tömege – a későbbi manőverezéshez használandó hajtóanyaggal együtt – egyenként mintegy 730 kg. Tervezett aktív élettartamuk 12 év.


A két új Galileo hold augusztus 11-én „találkozott”, amikor felszerelték őket a közös adapterre, amivel együtt később bekerültek a rakéta orrkúpja alá. Az összecsukott napelemtáblákat védő, ezen a képen még látható borítást előtte eltávolították. (Kép: ESA / CNES / Arianespace)


Itt pedig már minden együtt: a két műhold az adapterrel, a Fregat végfokozat, rajtuk pedig a légköri emelkedés során védő orrkúp. A fénykép augusztus 15-én készült. (Kép: ESA / CNES / Arianespace)

Az elkövetkező években sorozatban tervezik indítani a további Galileo FOC holdakat. Egyrészt Szojuz rakétákkal, párokban, másrészt akár a nagyobb teljesítményű Ariane-5 rakéták erre a célra módosított változatával, egyszerre négy űreszközt is pályára állítva.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024