Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megrendelés nyolc új Galileo műholdra
(Rovat: Galileo, Navigáció és térképészet - 2012.02.06 12:15.)

Az Európai Bizottság közel 250 millió eurós megbízását a műholdas navigációs rendszer újabb nyolc tagjának legyártására a német OHB System és a brit Surrey Satellite Technology vállalat konzorciuma kapta.

A brémai székhelyű OHB System ezúttal is, mint az előző 14 Galileo hold megépítésére benyújtott pályázatnál, az Astrium vezette versenytársakat utasította maga mögé. (Most még előnyben is volt, hiszen már beindult nála a sorozatgyártás, ami nyilván költségcsökkentést tett lehetővé.) Az új műholdak darabja mintegy 31 millióba kerül az Európai Unió országainak. A megállapodással egyidőben arról is döntöttek, hogy alkalmassá teszik az Ariane-5 hordozórakétákat egyszerre négy Galileo műhold pályára állítására, így próbálva gyorsabbá tenni a teljes rendszer kiépítését. Az Ariane rakétákat üzemeltető Arianespace vállalat három ilyen négyes indításra nyert opciót.


Egy Ariane-5 rakéta kapacitása egyszerre négy Galileo hold indítására is elegendő, míg egy Szojuzé csak kettőére. (Kép: EADS Astrium)

A most érvényes ütemterv szerint 2014 végére már 18 Galileo műhold sugározhatja pontos hely- és időmeghatározásra használható rádiójeleit. A teljes, 30 holdból álló flotta 2019-re lehet a helyén. További műhold- és hordozórakéta-megrendelések már csak az EU következő 7 éves költségvetési ciklusának kezdete, 2014 után várhatók.

Az OHB System készíti a nyolc új, 2015-ben leszállítandó műhold kiszolgáló berendezéseit, a Surrey Satellite Technology pedig a fedélzeti navigációs jeladókat. Az új holdak, és a jelenleg már készülő 14-es sorozat között műszaki szempontból semmilyen különbség nincs. A már repülő első két, valamint a következő két Galileo IOV (In-orbit Validation) hold viszont egy másik szerződés keretében, az Astrium és a Thales Alenia Space részvételével épült meg. Így a majdan működő Galileo műholdrendszerhez már összesen 26 űreszköznek az elkészítése biztosított.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023