Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szerződés az első 14 Galileo műholdra
(Rovat: Galileo, Navigáció és térképészet - 2010.01.08 09:00.)

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy a német OHB System vezetésével gyártatják le a navigációs műholdrendszer első hullámában pályára állítandó űreszközöket.

A megbízást elnyert OHB partnere a brit Surrey Satellite Technology cég. Ők a navigációs jeleket előállító fedélzeti berendezéseket szállítják. Az első űreszköz elkészítése 2012 júliusára remélhető. A terv az, hogy onnantól kezdve 2014 tavaszáig folyamatosan, másfél havonta készüljenek el az új Galileo műholdak. A szerződés értelmében a gyártók 566 millió eurót kapnak munkájukért.

A műholdakat – méghozzá egyszerre kettőt – az Arianespace által kínált orosz Szojuz hordozórakétákkal, Kourouból indítják majd, először 2012 októberében. Az egyelőre lekötött első 10 start 397 millióba kerül.

A versenyben az Astrium vezette konzorcium maradt alul. Ugyanakkor a műholdak második hullámának a gyártásáért még nyílt a vetélkedés a két vállalatcsoport között. Egyelőre nem eldöntött, hogy a fennmaradó 18 űreszközre egy konzorciummal szerződik-e az Európai Bizottság, vagy – pénzügyi és biztonságossági szempontokat figyelembe véve – megosztják a feladatot.

A rendszer kiszolgálására, technikai összehangolására, a jelek biztonságának és minőségének szavatolására, a földi hálózat kialakítására a Thales Alenia Space vezette csoport kapott megbízást. A 2010 és 2014 közötti első időszakban ezért 85 millió eurót kapnak.

Az éveket késő Galileo program, Európa saját műholdas navigációs rendszere jelenleg két működő tesztműholdat tudhat magáénak. Ezek azonban nem lesznek részei a majdani teljes rendszernek, csupán a technológia egyes elemeit próbálják ki velük. A legelső négy, még mindig rendszertesztelési céllal készülő, de már „végleges” (In-Orbit Validation, IOV) műholdak közül az első kettő idén novemberben, a második pár jövő áprilisban indulhat, ugyancsak Szojuz rakétákkal. Ezeket a holdakat az Astrium építi.

A négy IOV hold és a most leszerződött tizennégy új együtt 2014 végére biztosíthatja, hogy a Galileo rendszer – még ha csak kezdeti kiépítettségében is – működőképessé váljon. A teljes konstelláció 30 egyidőben működő műholdat igényel majd, és további évekig várhatunk még rá.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021