Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megkezdte a jelsugárzást az első Galileo műhold
(Rovat: Galileo, Nyereség a kontinensnek , Üzlet és munkahely - 2006.01.13 12:36.)

Az Európai Űrügynökség a mai napon gyorshírben jelentette be, hogy az európai műholdas navigációs rendszer első (egyelőre kísérleti) tagja 12-én megkezdte a tesztadatok sugárzását. A GIOVE-A műhold remek állapotban van.

Mint arról beszámoltunk, az Angliában épített GIOVE-A teszt-műholdat egy Szojuz-Fregat rakéta emelte pályára 2005. december 28-án. A sikeres start után a fővállalkozó brit Surrey Satellite Technology Limited (SSTL) utasította a műholdat, hogy nyissa ki 7 m fesztávolságú napelemszárnyait, amit az rendben végre is hajtott.

Az SSTL területén létesített irányítóközpont (Mission Control Center-nek, MCC) ezután a brit RAL területén lévő, valamint a bangalore-i (India) és kuala lumpuri (Malajzia) követő és adatfeltöltő állomások segítségével elvégezte a fedélzeti számítógép adatfrissítését és a nap irányába fordította a hold napelemeit. A következő napokban a hold rendszer-elemeit tesztelték, ez a tevékenység január 9-én fejeződött be.

Január 10-én azután megkezdték a hasznos teher (a Galileo műholdakkal végzett majdani navigációhoz szükséges fedélzeti eszközök) ellenőrzését. Miután pedig ez is sikerrel végződött, 12-én a műhold megkezdte a kísérleti-, teszt-adatok sugárzását. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy sikerült lefoglalni azt a frekvneciasávot, melyet az ITU (Nemzetközi Távközlési Unio) az európai műholdas navigációs rendszer számára tart(ott) fent! A hasznos teher ellenőrzését előreláthatólag február közepére fejezik be, s ezt majd a több hónapos földi (eszközfejlesztési) vizsgálatok követik.

A Németországban épülő második (és egyben utolsó) Galileo tesztműhold (GIOVE-B) indítására legkorábban ez év áprilisában kerülhet sor.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024