Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Pannon-medence első háromdimenziós űrgeodéziai kéregmozgástérképe (2. rész)
(Rovat: Földmérési és Távérzékelési Int., Hazai kutatóhelyek és űripar , Nyereség az országnak - 2014.07.09 07:15.)

A GPS geodinamikai vizsgálataink másik célja – a pontsűrűség növelésével – a kisebb kéregblokkok, vetők, vető szerkezetek jelenkori mozgásviszonyainak, aktivitásának feltérképezése.

Ehhez viszont az MGGA, CEGRN hálózatoknál sokkal sűrűbb ponthálózatra volt szükség. Ezt a geodéziai céllal 1995 és 1997 között létesített Országos GPS Hálózat (OGPSH) teheti lehetővé. Ez a hálózat viszont technikai, környezeti szempontokból nem a geodinamikai színvonalat képviseli, és csak egyetlen korábbi pozíció-meghatározással rendelkezik. Mindemellett nem áll rendelkezésünkre semmilyen más meglévő, alkalmazható geodéziai infrastruktúra és historikus adat. Ezért az OGPSH részleges, de teljes országos lefedettségű geodinamikai szempontú újramérését megterveztük és végrehajtottuk, ötszörösére emelve ezzel a pontsűrűséget.Az MGGA geodinamikai GPS hálózat pontjai, valamint az OGPSH (fekete pici) kiválasztott és 2013-ban újramért pontjai (kék) a permanens állomásokkal együtt ötszörös javulást jelentenek a pontsűrűségben.

Az OGPSH geodinamikai alkalmazhatósági tesztjét elvégeztük. Eszerint ezekkel a mérésekkel is ki lehetett mutatni a Pannon-medencének az MGGA, CEGRN hálózatok adataiból már korábban általunk publikált és a cikk előző részében is bemutatott jelenkori kontrakcióját, összenyomódását. Így elvben az OGPSH is alkalmazható lehet a nagyfelbontású mozgásvizsgálatra. A kéregblokkok és szerkezeti elemek részletes geodinamikai vizsgálata számos társtudománynak értékes információt adhat. Ilyenek a szeizmológia, hidrológia, geomorfológia, medenceanalízis, kőzetfizika, nyersanyagkutatás stb.

A pontosabb adatok és az első OGPSH idősorok számításához, valamint a sebességek hibaértékeinek megállapításához a két OGPSH mérési adaton túl egy harmadik időpontban is szükséges méréseket végezni. A jövőben ennek megvalósítási lehetőségében reménykedünk és ennek érdekében dolgozunk. További cél az OGPSH, mint geodéziai infrastruktúra és egyedülálló geodinamikai eszköz további fejlesztése: nagyobb, sűrűbb lefedettség elérése és további pontok meghatározása, a korábbiak idősorának bővítése mellett.

Az OGPSH újramérését és mozgásvizsgálati alkalmazásának vizsgálatát a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap támogatásával, az URKUT_10-1-2011-0020 számú projekt keretében végeztük.

Dr. Grenerczy Gyula
(Földmérési és Távérzékelési Intézet, Kozmikus Geodéziai Obszervatórium)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021