Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

GYORSHÍR: ExoMars 2020-ból 2022...
(Rovat: ExoMars, Távoli világok kutatói - 2020.03.12 12:45.)

Az európai és orosz illetékesek úgy döntöttek, hogy elhalasztják a Marsra induló közös űrexpedíció idén nyárra tervezett startját.

A végső elhatározás a Johann-Dietrich Wörner, az Európai Űrügynökség (ESA) és Dmitrij Rogozin, az orosz Roszkoszmosz vezetője közötti mai (táv)megbeszélés után született. A halasztás azt jelenti, hogy meg kell várni a Mars energiatakarékos megközelítésére kedvező következő indítási ablakot, ami 2022-ben, valamikor augusztus és október között jön el.

Egy közös európai–orosz csoport értékelése szerint a 2020 nyarára tervezett indítási időpont kockázatos, várhatóan nem volna tartható. További, feszített tempójú tesztelések lennének szükségesek annak érdekében, hogy az ExoMars 2020 szonda megbízható működéséről meggyőződhessenek. A sietséget ugyanakkor hátráltatják a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos óvintézkedések, utazási korlátozások is. Mint ismeretes, a programban az orosz vezetéssel készülő Kazacsok felszíni egység és az európai Rosalind Franklin marsjáró szerepel. A küldetés elsődleges feladata, hogy kiderítse, volt-e valamiféle élet a Mars történetének régmúltjában, illetve hogyan alakult az idők során a bolygó felszínén a folyékony víz megjelenése, majd eltűnése. A Rosalind Franklin rover akár 2 méteres mélységet is elérő fúrót és miniatűr laboratóriumot is visz majd magával – de a jelek szerint csak 2022-ben...


Kazacsok és Rosalind Franklin a Marson – még egy ideig fantáziaképen. Az ExoMars 2020 kijelölt leszállóhelye az Oxia-síkság, ahol a kutatók reményei szerint jól megőrződtek a Mars mintegy négymilliárd évvel ezelőtti, nedves múltjának maradványai. (Kép: ESA)

Mostanra az összes repülő hardver integrálása befejeződött. A Kazacsok platformra rászerelték mind a 13 tudományos műszert. A Rosalind Franklin rover a maga 9 műszeregyüttesével nemrég túlesett a termikus és vákuumtesztekek. A korábban „gyenge láncszemnek” számító és késlekedést okozó fő ejtőernyőt, amely majd a Mars légkörében való fékezéskor lesz kulcsfontosságú, nemrég sikeresen tesztelték a NASA-nál, a kaliforniai JPL-ben (Jet Propulsion Laboratory). Még két, nagy magasságból elvégzett légköri ejtőernyőteszt van hátra, ezeket is Amerikában, Oregon államban végzik március folyamán.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021